Bild
Nästa artikel
Arnes backspegel

Änglavakt

Publicerad 3 april 2012
Det är den 16 juni 1975, en varm sommardag. Klockan 03.30 ringer väckarklockan hemma hos min kompis Janne Weijnblad.
Det är dags att lämna Hallunda för att fara till Helenelund där Jannes lastbil, en Volvo F89 med släp finns parkerad.
 
Tommy, Jannes fjortonåriga son ska åka med, ty han har sommarlov och är väldigt intresserad av farsans jobb, att köra stora lastbilar. Den här morgonen orkar inte Tommy stiga ur sängen så farsan får åka utan "matsäck". Jannes uppgift denna dag var att köra grus och makadam mellan Bro och betongstationen i Helenelund. Körningarna avlöpte väl och solen började kännas ganska varm i den över motorn byggda förarhytten.
 
Janne vinklade den högra ventilationsrutan så att friskluft kunde komma in i hytten och svalka Jannes svettiga panna. Plötsligt händer det som alla bilförare fruktar, en geting kommer farande in i bilen och träffar Janne i ansiktet varvid kontrollen tillfälligt tappas. Tyvärr tappas kontrollen precis vid avfarten till Brunna, tyvärr för att just där har Vägverket stannat sin Scania för att göra något arbete. Vägverksbilen var placerad något åt sidan så att de två "vägverkarna" kunde ta varsin kopp kaffe innan arbetet skulle inledas.
Med en våldsam kraft rammas Vägverkets bil och två orangefärgade gubbar får kaffet i vrångstrupen då den gula lastbilen gör en luftfärd med volt och förarhytten trycks ihop. Vägversgubbarna klarar sig nästan helt utan skador och även Janne klarar sig lindrigt undan med kraftigt blåmärke på magen från den tilltryckta ratten.
 
Alla skadade förs till Karolinska, och när Janne förs in i väntrummet på bår hör han hur två orangeklädda gubbar snackar om någon olycka de varit med om. Janne låtsades att han sov, han ville inte tala med några oranga män.
Klockan tio på kvällen kommer den orolige fjortonårige sonen Tommy för att hälsa på farsan Tommy hade cyklat från Hallunda och insåg nu att han hade haft änglavakt.
Hans plats i den kvaddade lastbilen fanns inte längre kvar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.