Nästa artikel
Äntligen bostad
Arnes backspegel

Äntligen bostad

Publicerad 25 november 2011
Det förra inlägget innehöll ett grovt fel...

En bild på M/S Guayana visades, men det var ju väldigt konstigt, båten hade ju ej anlänt, så det måste nog vara den flygande holländaren eller så var det ett önsketänkande om "min" båt liggandes vid kaj bara väntandes på mig.

Nåväl, nu är det en annan dag, nämligen nästa dag och nu har båten anlänt, det ser jag klart och tydligt med egna ögon. Ombord anmäler jag mig och blir visad till min hytt som ligger i förskeppet, granne med ankarspelet vilket även funkade som väckarklocka vare sig man ville eller ej.
Jag får dela hytt med en annan befälselev vid namn Jörgen Jansson, en kille från Arboga två år äldre än jag och därmed ansedd som något klyftigare. Redan när vi hade gjort oss hemmastadda i vår hytt blev det dags för arbete, några oljefat skulle lastas och vid lastningen skadade Jörgen sin högerhand och blev omedelbart sjukskriven.
 
Men någon avmönstring blev det aldrig tal om, Jörgen fick en riktig lyxresa och behövde inte arbeta någon gång under den tre månader långa resan. Själv fick jag dela ansvaret för kylrummen på båten. Temperaturer skulle kollas och kylfläktar skulle vändas jag blev tilldelad vakten 02.00-06.00 och 14.00-18.00.
Tiden som jag behövde sova för att vara utvilad var svår att utnyttja på rätt sätt, ty Jörgen i egenskap av lyxpassagerare var måttligt trött vilket innebar mycket festande i "min" hytt.
Det var omöjligt att sova i den rökiga och högljudda miljön, men vad gjorde det, man behövde inte betala någon dyr hotellräkning och dessutom var man på väg ut i vida värden: Sydamerika nästa.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.