Nästa artikel
Dagges filmbil
Arnes backspegel

Dagges filmbil

Publicerad 28 maj 2012
Det är hösten 1979, telefonen ringer.

”Tjena Arne de e Hasse Harnesk. Du som har koll på det mesta, kan du skaffa fram en Mustang eller liknande från runt 1970? Vi behöver en inom några dagar till en filminspelning, de blir bra pröjs”.

Den aktuella filmen skulle heta Blomstrande tider och i rollistan fanns många kända profiler. Carl Gustaf Lindstedt var en skum bilskrotare, Sven Lindberg en skum bilhandlare och i en av huvudrollerna syntes Krister Henriksson. Den av Hasse Harnesk eftersökte bilen skulle ägas av en tuff mackföreståndare, "Dallas", spelad av Halvar Björk. Jag kom att tänka på min kompis Dagges Camaro RS 1969, skulle inte den vara lämplig?

Hasse tyckte att det var ett bra förslag och godkände bilen över telefon, men den måste vara helt i orginalskick och föreställa ganska ny. Dagge hade tyvärr utrustat sin Camaro med skitsnygga turbinfälgar som nu måste väck och ersättas med dom tråkiga originalhjulen.

Dagen för inspelning närmade sig och nu fick Dagge erbjudande att närvara. Det skulle ta någon timme i anspråk. En vanlig veckodag, jag tror att det var en onsdag eftermiddag, ger vi oss iväg mot Hollywood som den här dagen är beläget intill Åkers Styckebruk, vid en Shellmack närmare bestämt i Ärja. Det är Dagge, jag och min 14-åriga dotter Susanna som ska bevittna den spännande filminspelningen.

Vid 17 tiden anländer vi och överlämnar Camaron som nu ägs av tuffingen "Dallas". Timmarna gick men ingen arbetande filmkamera syntes och när klockan började närma sig 23 påtalade jag för Hasse att Sanna ska gå till skolan i morgon bitti och både jag och Dagge har ju våra jobb, vi borde kanske ta oss hem på något vis. Hasse lånade välvilligt ut sin Mersadiesel och framåt midnatt var vi hemma igen.

På bilden syns Dallas meka med den "nästan nya" bilen och i nästan alla scener där bilen var synlig var motorhuven öppen, kanske borde Dallas köpt en bättre bil.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.