Nästa artikel
Egen ingång
Arnes backspegel

Egen ingång

Publicerad 15 maj 2012
Förr i tiden var diverse bussar utrustade med en egen dörr för chauffören...
...och det kan ju vara bra om man inte vill beblanda sig med passagerare och odräglig konduktör. På första bilden som är tagen vid Gålö 1961 kan vi se min chaffis Svenne Daleryd lapandes den sköna vårsolen med ryggen lutandes mot 166:an, en buss tilllverkad i Katrineholm tio år tidigare.
 
166:an var en av få Södertörnsbussar som hade "reservutgång", något som några månader senare kom till användning för en annan förare. Vid en körning som skolbuss råkade 166:an ut för en läskig olycka. Det är vänstertrafik och i den högerstyrda bussen sitter föraren närmast den mötande trafiken, något som han blev varse med dunder och brak. En brödbil hade gjort en omkörning och hinner ej tillbaka till sin sida varvid krocken är oundviklig.
 
Bussföraren klarar sig mirakulöst nästan helt oskadd, kanske tack vare den intilliggande reservutgången som kom väl till pass. Största sorgen var att hans pipa av finare sort hade gått i tre delar, den hade olyckligtvis förvarats i ena bröstfickan.
Bussen reparerades på så sätt att en ny kaross av modernare snitt monterades på det gamla chassiet, men i grund och botten var det i alla fall gamla 166:an, den utan servostyrning och helt osynkad låda.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.