Nästa artikel
Skomakarens Vicky
Arnes backspegel

Skomakarens Vicky

Publicerad 5 maj 2012
Jag bodde i Midsommarkransen året är 1977 och i kvarteret huserade en skomakare från Gotland.

Vad är det för märkvärdigt med det då? Jo, inne på skomakeriet kunde man skymta framskärmen av en gammal moped, en Vicky -55:a som inte var till salu. Skomakaren hade köpt moppen 1955 när han var bosatt på Gotland och nu hade den fått följa med husse till husses nya jobb som skomakare i Midsommarkransen, men "den säljer jag aldrig" sa mäster skomakare.

Vid ett flertal tillfällen försökte jag att övertala för att bli ny ägare men det blev alltid tji. En dag ringde Gösta Engström en kompis till mig som sysslade med filminspelning och det som där hör till. ”Tjena Arne, kan du skaffa fram lite grejer till mig, jag behöver en gul jänkare från 40- eller 50-talet till en reklamfilm, sen behöver jag minst två moppar från cirka 1955, dom ska ingå i ett gäng mopegangster i en svensk långfilm”.

Jag kunde direkt säga nej på fråga ett, men jag kan nog skaffa fram två moppar från 1955, lovade jag och tänkte på skomakarens Vicky, plus den moppe jag själv ägde, en Monark i superfint skick av årsmodell 1955. Nu var det dags att kontakta skomannen och lägga upp snacket på ett fördelaktigt sätt.  ”Hej, hur står det till? Skulle du vilja att din moppe blir en filmstjärna?”. Den här gången lyckades jag att övertala den gotlänska gentlemannen att få köpa klenoden och medan jag drog ut moppen från skomakeriet kunde jag i ögonvrån skymta en leende gotlänning, förmodligen tänkandes på de många stundande filmjobben.

Följande dag kom en inhyrd lastbil för att hämta de två gammelmopederna som varsamt lastades och byltades på men skyddande filtar. Tiden gick och snart kunde man se filmen som var skitdålig i mitt tycke, men man måste ju titta i alla fall. Hur bra blev filmsekvensen med mopedbusarna? Efter en dryg timmes tittande hör man mopedknatter i bakgrunden, det är bäcksvart ute endast några klena gatlyktor förgyller kvällen. Plötsligt ser man min "nya" Vicky i full färd med att anfalla Keve Hjelm, mopedgangstern var konstigt nog iförd överrock, det kanske var en snobb från överklassen. Efter femton sekunder var alla moppar borta ur bild för att aldrig mer återkomma. Ganska kostsamma femton sekunder.

Ursäkta, jag glömde ju att tala om vad filmen hette. Namnet på filmen är Bluffstopp eller möjligen Bluff Stop och inspelningen skedde 1977, jag tyckte att det var en tråkig film trots bra skådespelare som Keve Hjelm, Jan Malmsjö, Maj-Britt Nilsson med flera. Så det så.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.