Nästa artikel
Volvo Duett: Polisbilen
ARNE

Volvo Duett: Polisbilen

Publicerad 8 juni 2011
På 1960 och 70-talen var den vanligaste transportbilen inom speedwaykretsar Volvo Duett. Två av mina …

… speedwaykompisar Börje Melin och Börje Ohlsson hade varsin ljusblå Duett som tidigare hade används av trafikpolisen. Börje M:s Duett var utrustad med både polisradio och polisspade (att stoppa fordon med).

Nu är det 1972 och på överskottslagret i Solna kan man köpa gamla polisbilar. Jag beger mig till Solna och till min glädje finns en ljusblå -65:a till salu. Tyvärr hade någon hunnit före och skulle nästa dag komma för att köpa bilen.

På vägen hem fick jag syn på en något äldre Duett till salu på en bilfirma i Midsommarkransen, bara 500 meter från min bostad. Bilen som också den hade ett förflutet som polisbil var en -64:a utrustad med utbytesmotor, Porschestolar och taksökare. 3 500 kronor betalades för bilen och nu var även jag med i polissvängen.

Det lustiga med att ha en Duett med taksökare var att allmänheten uppfattade det som en polisbil och körde väldigt försiktigt när de kom i närheten.

Bilen såldes senare samma år till min gamla kompis Janne Weijnblad och även han kunde uppleva polisbilens fördelar i trafiken.

Tilläggas kan att dagen efter inköpet av Duetten ringde en man från överskottslagret och meddelade att jag kunde få köpa den Duett som jag tidigare varit och tittat på, det var nu överspelat, har man pengar i fickan till ett planerat bilköp så kan de snabbt ta slut och så var fallet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.