Nästa artikel
Sällsynt Volvo säljes
Blockharen

Sällsynt Volvo säljes

Publicerad 29 februari 2012
Volvos särling med glasfiberkaross ser man sällan till salu, med bara 67 byggda är utbudet ganska sparsamt men nu söker en sådan ett nytt hem.

P1900 som egentligen hette Volvo Sport var en märklig Volvomodell, den hade ingen föregångare och fick ingen efterträdare. Glasfiber var ett nytt material för fordonstillverkarna och Volvo hakade på nymodigheten och gjorde fyra prototyper som visades 1954.  Projektet fick klartecken och serietillverkningen påbörjades 1956. Men glasfibertekniken var ännu inte fulländad, och den nya karossen höll helt enekelt inte måttet, efter bara 67 bilar drogs proppen ur.  Den sista Sporten rullade ut den 21:a maj 1957.

Eller blev det 68 bilar?  det har senare visat sig att två bilar fick samma chassinummer.  

Den här blåa bilen är en ganska väkänd syn på träffar och möten runtom i västsverige och nu skall den tydligen avyttras. Med så få exemplar byggda är det mycket sällan någon kommer ut på marknaden och en riktig prisbild eller något marknadsvärde är svår att sätta.

Av de 68 gick hela 30 stycken på export, de flesta av dom till USA, men några hamnade runtom i Europa och även enstaka till mer avlägsna ställen som Venezuela och Brasilien. 

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.