Nästa artikel
Uppdaterad: Obrukad mätbuss någon?
Blockharen

Uppdaterad: Obrukad mätbuss någon?

Publicerad 28 augusti 2012 (uppdaterad 30 augusti 2012)
Auktionen på den fantastiska folkabussen som var i kommunal tjänst i 30 år är nu avslutad. Vad gick den för tro?

Stoppa pressarna! Blockharen har återigen snubblat över en osannolik farkost. Med kameran i högsta hugg kastade vi oss ut till Kvarndammen i Åkersberga och lyckades tigga till oss lite tid i enrum med en överlevare från ett Sverige som knappt längre finns.

Föremålet för ilfärden är en rysligt obrukad folkabuss fullmatad med märklig och mystisk mätutrustning. Finsmakarårgång 1972 och 4816 mil. Smaka på den! I skrivande stund har budgivningen passerat 60 000 kronor och nedräkningen börjar 30 augusti – gulp!

 Historien om mätbussens märkliga livsöde kommer vi att berätta i något av höstens nummer av Klassiker – eller åtminstone så mycket av historien som vi lyckas tråckla fram. Till dess får ni hållas med tre smakisar. Sade vi förresten det? Bussen har ett soltak också. Vi har provvevat. Gissa om veven är lättvevad?

Uppdatering: Nu är auktionen avslutad och vi gratulerar den köpare som lade det sista och vinnande budet. En timme före auktionsslut låg högsta budet på 65 000 kronor men när dammet lagt sig hade ytterligare 50 000 kronor adderats till summan. Sundbybergs kommun kan nu se fram emot en utbetalning på 115 000 kronor (minus KVD:s avgifter).

/Jon Remmers

 

Här var det korv. Korv med bröd. Senap och ketchup? Jaha och att dricka? Pucko såklart, ja, självklart en pucko till det.

Seismologiska institutet? En portabel röntgenapparat? En förhistorisk dialysmaskin? Spionutrustning för att läsa av på vilken frekvens den litauiska flygradarn jobbade? Blockharen vet svaret.

En av historiens längsta växelspakar med växellägen från Bingolotto samt ljudet av en plågad boxer på något världshavs avstånd. Om du blundar vet du nog hur det doftar också.

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.