Nästa artikel
Volvo 240 Turbo: Lego racer
Köpguide

Volvo 240 Turbo: Lego racer

Publicerad 20 juni 2011 (uppdaterad 21 november 2013)
På 1980-talet bytte Volvo 240 skepnad och blev... kul! Med 244 Turbo var Volvo varken banbrytande eller häftigast. Men så kom 245 Turbo och bilkategorin familjeracer var född. Nu är turbomodellerna glödheta igen.

De blir allt mer sällsynta i trafiken. Du kanske ser en sen Volvo 240 av snikmodell på gatan då och då, mer är det inte. De få fina 1970-talarna som finns kvar har redan samlarstatus. Och när fick du syn på en 240 Turbo i fint skick senast? Nej, just det! Det är hög tid att rädda de exemplar som finns kvar.

Men egentligen, vad är det för kul med en 240, turbo eller ej?
Volvo 240 är en del av Sverige, vare sig du vill eller inte. Vi är många som vuxit upp med den och intresset kommer bara att öka. Turbo var toppmodellen och kommer att stå högst i kurs även i framtiden. Visst, 0-100 på nio sekunder är kanske inte så sportigt idag. Men det är fortfarande helt okej för en familjebil.

Det som gör Turbon rolig är vägen till hundra knyck. Med turboknuff, vinande avgasljud men utan elektroniska hjälpmedel som stoppar dig från att köra hur brett du vill. Inse att det här är en mycket råare totalupplevelse än dagens utslätade prestandamodeller.

Förutom motorn och emblemen, vad är det för bil egentligen?
Det var det tuffaste du kunde köpa hos Volvohandlaren 1981. Men Volvo verkar inte ha litat på att sportighet i sig räckte. Så 240 Turbo är också en med 1980-talsmått lyxig bil. Exempelvis var sollucka standard. Många bilar var också extrautrustade med elhissar och luftkonditionering.

Så den var inte så sportig?
Det är nog inte som sportbil du ska köpa en 240 Turbo. Men tiderna var annorlunda i början av 1980-talet. Minns bilden som för alltid förändrade Volvos image, den flygande 244 Turbon! Modellen har också ordentliga motorsportmeriter. Turbon tävlades det med inte bara här i Sverige utan även i Europa. 240 Grupp A hade en hårt bearbetad B21ET-motor på 350 hk och klippte 0-100 km/h på sex sekunder!

1985 totalsegrade Volvo i ETC-serien med en 240 Grupp A och samma år vann Per Sturesson och Ingemar Persson den tyska DTM-serien. Den flygande tegelstenen tog Europa med storm!

Tufft! Vilken årsmodell ska jag satsa på?
Det spelar ingen större roll. Skillnaderna är mycket små. Från och med 1984 har Turbon den högre grillen och längre motorhuven från 260. Det är kanske sportigare med en lägre motorhuv, alltså 1981-83.

Vilken karossvariant är fräckast då?
En smaksak. Mest exklusiv är förstås 242 Turbo som bara såldes i USA och Storbritannien. Idag har några exemplar hittat tillbaka till Sverige. Turbokombin var en föregångare och mycket eftertraktad idag. Vad gäller kombinationen herrgårdsvagn och sportig motor så var Volvo före alla Audi Avant med R-beteckningar, före M5 Touring och före Mercedes-kombi med AMG på bakluckan.

Men det måste väl finnas massor av 240 Turbo till salu?
Nja, inte riktigt. 1 716  Turbo finns i Sverige men av dem är de allra flesta avställda. I trafik finns drygt 300 bilar. Fördelningen mellan 244 och 245 är jämn. Intresset för 240 Turbo har ökat starkt de senaste åren och riktigt fina exemplar säljs extremt fort till höga priser.

Några bilar har exporterats för uppemot 10 000 euro. Även dåliga exemplar med många anmärkningar från Bilprovningen kan bjudas ut för 15 000 – 30 000 kronor. Hetsen kring de bilar som är till salu gör att du bör andas djupt en gång och göra en extra noggrann kontroll när du tittar på ett objekt.

På Blocket såg jag en 245 Turbo -88, kan det vara något?
Det kanske är en 245 med turbomotor men ingen äkta Turbo. Då kan det bli problem med besiktningen och det kan krävas intyg från Volvo – vilket du inte kommer att få. Det finns skojare där ute så kontrollera noga att bilens typbeteckning verkligen stämmer.

Okej, men var hittar jag en fin 245 då?
Du ska givetvis bevaka svenska annonser, men det kan också vara intressant att hålla koll på tyska www.mobile.de eller rentav amerikanska www.ebay.com. Ett vanligt öde för prestandamodeller som 240 Turbo är att de ungdomifieras och körs sönder.

Medan det fortfarande går att köpa fina orörda exemplar av snikmodellerna är kanske det enda sättet att hitta rätt bil att köpa ett renoveringsobjekt. Men räkna inte med att det blir billigt att köpa delar, på tradera.com rusar ofta priset på Turbo-specifika 240-delar iväg till astronomiska nivåer.

Så jag är egentligen för sent ute?
Kanske om du är ute efter att tokfynda. Men om du köper rätt bil nu kommer du ändå att vara väldigt nöjd. Ännu mer om några år.

Foto: Per Hammarsjö

Hårdfakta: Volvo 244 Turbo 1981

Nypris: 80 000 kr
Motor: Rak fyrcylindrig med en remdriven, överliggande kamaxel, två ventiler per cylinder. Bränsleinsprutning. Vattenkylning. Volym 2 127 cm3. Max effekt 155 hk DIN (114 kW) vid 5 500 r/min. Max vridmoment 240 Nm vid 3 750 r/min.
Kraftöverföring: Längsmonterad motor fram, bakhjulsdrift. Fyrväxlad manuell låda med överväxel.
Mått: Axelavstånd 265 cm. Längd/bredd/höjd 490/171/
143 cm. Spårvidd fram/bak 143/136 cm. Vikt 1 410 kg.
Tank 60 liter.
Fjädring/hjulställ: Skruvfjädrar fram och bak. Fram nedre tvärlänkar, bak stel axel. Gasdämpare runt om.
Styrning: Kuggstång. 3,5 varv mellan fulla rattutslag. Vändcirkel 9,8 m.
Hjul: Lättmetallfälgar, bredd 6 tum, däck 195/60 HR 15.
Bromsar: Skivor fram och bak. Servo.
Fartresurser: Toppfart 195 km/h. Acceleration 0–100 km/h 9 s.
Förbrukning: 1,12 l/mil blandad körning.

Källor: Bilfakta, originalbroschyr.

Klubbliv
Svenska 200-klubben www.svenska200klubben.se grundades 2004 och har idag drygt 200 medlemmar och över 4 000 registrerade användare på hemsidan. Medlemskap kostar 300 kr per år och ger bland annat möjlighet att köpa delar genom SVIS – Svenska Volvoklubbar i Samverkan. En annan klubb är Turbo Performance Club www.turboperformanceclub.com som samlar alla med intresse för överladdade Volvobilar.

Reservdelar och service

Delarna till Volvo 240 verkar just nu vara i lastbilen på väg mellan den vanliga handeln och specialisterna på klassiska Volvodelar som VP Autoparts och SVIS. Vissa inrednings- och motordetaljer kan vara svåra att hitta.

Checklista – kolla detta innan du slår till!

 

Mekanik
Motorn är i sig inget problem. Men en del lösningar kring turbon har sina svagheter. Få bilar rullar idag med originalturbon som enbart var oljekyld. När haveriet var ett faktum byttes de till vattenkylda. En synlig skillnad är att den oljekylda hade två anslutningar som går in till turbon, medan den vattenkylda har fyra för både vatten och olja.  Tidigare ägares trimningsambitioner kan ställa till det. Styrtrycksventilen orkar inte med ett höjt laddtryck och börjar mata på för mycket bensin och bilen går väldigt fett. Felet märks inte minst genom en enorm  bensinförbrukning. 240 Turbo hade ingen laddluftkylare. Men Volvo sålde en R-sport intercoolersats som gav motorn 170 hk. Den var inte godkänd av Bilprovningen och har du otur kan du få problem vid besiktningen. På Vägverkets registerutdrag bör du kontrollera att det verkligen är en äkta Turbo du köper. En svensksåld 244 har normalt typkoden 244-460 eller 244-462 och en kombi 245-460 eller 245-462. Undantag finns, men siffrorna 46 ska vara med, det är koden för motorn B21ET. Om du vill ha en ny B21FT-motor kan du köpa en hos SVIS för 5 500 kr. SVIS har för övrigt närmare 1 300 originaldelar till 240.

Kaross
Samma problem som alla andra 240: rost. Se särskilt upp med trösklar, golv, skärmkanter och reservhjulsbaljan. På 245 kan bakluckan vara utsatt för rost.1984 och 1985 verkar Volvo haft problem med kvaliteten på plåten och dessa årsmodeller rostar extra mycket.

Inredning
Bättre begagnade stolar är eftertraktade eftersom klädseln är speciell för Turbo. De allra flesta bilarna var utrustade med taklucka och när en sådan blir gammal så är förstås gummilisterna kring den ett problem. Många Turbo hade luftkonditionering och idag är det naturligtvis få av dem som fungerar. Vid reparation blir det nödvändigt att konvertera till nytt miljövänligt köldmedium.

Chassi
På 245 bör man kontrollera stötdämpare och framvagn extra noga. De flesta delar på en 240 Turbo är gemensamma med de enklare modellerna. Men om du måste köpa delar till chassit tänk på att Turbon hade kraftigare krängningshämmare och förstärkt bakaxel.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.