Nästa artikel
Mosters Aronde väntar på service
Läsarnas klassiker

Mosters Aronde väntar på service

Publicerad 2 april 2012 (uppdaterad 17 december 2013)
En lätt krock med en moped på leveransdagen – kanske är det på grund av den som Thor Millviks Simca ännu inte gått 1 000 mil.

Med knappt tio mil på mätaren small det! Thor Millvik och hans far var på väg hem från Karlstad med nyförvärvet, en spritt språngandes ny Simca Aronde 1955.


En mopedist gjorde en korkad högersväng och det var bara att vända tillbaka till Geijers Motor som fick åtgärda skadorna.  Thor var tio år gammal och det var egentligen hans moster som skulle ha Aronden. Men hon saknade körkort och kunde inte hämta den själv.
Tanken var att moster så småningom skulle ta sitt körkort. Men det blev liksom inte av. Grannen hjälpte till och skjutsade när det behövdes. Moster övningskörde en del, men efter närkontakt med ett taggtrådsstängsel tog den verksamheten tvärstopp och bilen ställdes undan i ett garage.
Där stod den fram tills Thor en dag stod utan bil.


– Den ska du ha sa hon, berättar Thor. Och det var verkligen inget att diskutera. Det var ett barskt fruntimmer, men knappast det barskaste i släkten.
Reporna som taggtråden lämnat efter sig fylldes i med cellulosafärg och Thor använde bilen några månader i slutet av 60-talet. Han minns att det var en bra rivig bil för sin tid. Jämfört med Amazon var det rena sportbilen. På pappret var effekten låg, men på vägen skämdes den verkligen inte för sig.
1955 var annars ett spännande år i Arondes karriär. Modellen fick sent på året en ordentlig facelift och bytte därmed namn från 9 Aronde till P90 Aronde. En ny motor introducerades – ”Flash” på 1300 ystra kubik. Men Thors Aronde är av den tidigare modellen. Gjorde Simcaförsäljaren Geijers Motor sig måhända av med en potentiell hyllvärmare?


Idag finns varken Thors far eller moster kvar i livet men Simcan står kvar i garaget, komplett med diger dokumentation och allehanda tillbehör från tiden.
Till dags dato har Simcan klockat 976 mycket väldokumenterade mil. Efter att ha stått stilla en tid finns kanske visst servicebehov. Någon bränsleslang behöver bytas och bromsarna har satt sig. Byts förresten tändkablar på kilometer- eller tidsintervall?
 

Text Jon Remmers
Foto Thor Millvik

Thors Simca Aronde 1955
Ägare: Thor Millvik, Ekshärad
Simca Aronde 1955
Plus: Orörd orginalbil.
Minus: Repor – visserligen med historia – på höger framskärm

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.