Bild
Nästa artikel
LÄSARKLASSIKER

Vauxhall Victor efter 40 år

Publicerad 20 april 2011 (uppdaterad 17 december 2013)
Jan Eriksson köpte en Vauxhall Victor av historiska skäl. Det var i en sådan han första gången körde lagligt.

Jag hittade min Vauxhall Victor på Blocket sommaren 2010 och körde den från Bureå utanför Skellefteå till Matfors, cirka 40 mil, på sommarens varmaste dag.

När jag satte mig bakom ratten var det 25 grader varmt i Bureå och jag bävade lite för hemresan utan AC. När temperaturen blev närmare 35 grader inne i bilen kom ventilationsrutorna väl till pass. Efter att ha maxöppnat dessa i en minut blev temperaturen åter behaglig inne i bilen.

Varför köpte jag en Vauxhall Victor? Jo naturligtvis av nostalgiska skäl, det var nämligen i en sådan som jag för första gången körde lagligt, det vill säga efter att ha kvitterat ut körkortet hösten 1963. Den Vauxhall mina föräldrar hade var av 1962 års modell.

Den 2 mars 2011 påbörjade jag reparationen av "vagnen". Motorn och växellåda skall lyftas ur och packningar och lager skall bytas, hoppas att jag lyckas med det. Jag har aldrig öppnat en bilmotor tidigare, men hela denna kalla vinter har jag ägnat åt att översätta en manual från engelska till svenska så jag är väl förberedd.

Jag skall så småningom koppla Victorn till min SMW 12 av 1967 års modell. Jag söker för övrigt en ny gummilist till framrutan. Tips mottages tacksamt.

Jag och mina veterankompisar skall åka på strömmingsfestival i Hudiksvall i början på juni, så det gäller att se till att allt fungerar tills dess. 

Jag har också kommit en bit på väg i motorreparationen. Motorn och växellådan är urlyft och motorn är isärplockad .

Anledningen till att transporten till min verkstadslokal skedde ned transportvagn var att det rådde vinterväg och Victorn har bara sommardäck på sig . Den är annars besiktigad och fullt körklar. Skall besiktigas igen den 10 maj.

Jag är lite imponerad av mig själv att jag klarat detta , trots att jag inte har jobbat med bilar tidigare i mitt liv.

Nu skall nya ramlager och vevlager monteras. Sedan gäller det att få tillbaka allt på plats igen .

Victor-fakta

Namn: Jan Eriksson
Märke: Vauxhall
Modell: Victor FB
Årsmodell: 1964
Ägd av mig sedan: sommaren 2010

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.