Bild
Nästa artikel
LÄSARKLASSIKER

Volvo 244 DL: Kaffekoppen

Publicerad 6 maj 2011 (uppdaterad 17 december 2013)
Den heter Blå Mocca och det har fler än ett skäl. Maja Karlssons fina Volvo 244 DL är ett stycke rullande historia.

Blå Mocca lämnade monteringsbandet på Volvo Kalmarverken någon gång under 1977 eller tidigt 1978. Den 16 mars 1978 registrerades bilen på Volvoåterförsäljaren Liljas Bil i Kalmar AB och gick som hyrbil.

Volvon är en 244 DL, Volvo 244-410-2281 L, med automatisk växellåda, taklucka, tonade rutor, och bagagerumslampa vilket gör att bilen ser ut som en GL.

Blå Mocca köptes av mig 2001 på en liten oansenlig annons i lokaltidningen under rubriken ”Volvo 1978 6000 kronor”. Och jag var bergsäker på att det handlade om en Volvo 343. Men vi tog mod till oss och ringde och fick komma och spana in bilen.

När garageporten öppnades och Blå Mocca lyste upp tillvaron så smalt vi båda och affären blev avklarad. Vi kom dit i en S80 så kontrasten mot Blå Mocca var ju total i alla betänkligheter.

Nu är Blå Mocca en naturlig del av vårt intresse för bilar och att jag själv dricker te ser jag bara som ytterligare en bredd på tillvaron, för i Blå Mocca är det inte så mycket plats på bredden om man jämför med en S80.

Och varför i hela friden kallas då denna Volvo 244 för Blå Mocca undrar vän av ordning. Jo i ett infall av sinnesnärvaro framför en kaffekopp, givetvis med Gevalia … Hmm eller, nja så gick det inte riktigt till. Jag, Blå Moccas matte alltså, döpte bilen till Blå Mocca av två orsaker.

Färgen påminner starkt om Blå Mocca och nummerplåten som läser bokstavkombinationen KKP, alltså för er som kan porslinsspråket så blir denna förkortningen för just kaffekopp. Lysande, närmast genomskinligt glasklart eller hur?!

Mening med Blå Mocca som vi nu ägt ett par år är inte att ha en utställningsbil, utan Blå Mocca är rakt igenom en entusiastbil med siktet inställt på kult, elegans och finess som bara en Volvo 240 från 1970-talet kan bjuda på.

Tänk bara när du stänger kassaskåpsdörren; sadunk. Eller motorljudet, dregel. Eller varför inte det klassiska gula varselljuset.

Och visst finns skavanker och ojämnheter, bucklor och icke originaldelar men det är ju charmen med Blå Mocca. Det finns bara en Blå Mocca och vem bryr sig om några skavanker.

Blå Moccas förehavande och långtidsrenovering pågår där en sak i taget fixas precis som när man färdas i denna blåa skapelse och tar just en sak i taget.

Namn: Maja Karlsson
Märke: Volvo 244 DL
Modell: Volvo 244-410-2281 L
Årsmodell: 1978
Ägd av mig sedan: 2001
Hemsida: bluemocca.blogspot.com/

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.