Bild
Nästa artikel
Läsarklassiker

Yamaha FS1-DX - Rätt stil - 76!

Publicerad 6 november 2012 (uppdaterad 20 november 2012)
Året var 1976 och undertecknad var nyss14 år fyllda. Mopedintresset var redan väckt men den magiska 15-årsdagen kändes milslångt borta.

Min far köpte motortidningen Teknikens Värld regelbundet, vilken även jag lusläste. En dag fick jag nummer 8 – 1976 i händerna, och en bakhjulsstegrande moppe på dubbeluppslaget sid.32-33 fick även mitt intresse att stegra högst betänkligt. TV-redaktionen hade gett sig av på en blåsig och kall testresa med fyra sportmoppar ute på Gotland. En av de fyra var en för året läckert knallgul Yamaha FS1-DX, med nyheten främre skivbroms, fräck Cafe-look – rätt ”stajl” – vilken hoj tänkte jag.

Testlaget prisade bl.a Yamahans och testkonkurrenten Suzukis slidmatade motorer med dess fina gång, och dess motorcykelstandard. Jag var helsåld – en gul FS1:a skulle det bli. I tidningen fanns även små klipputannonser för varje märke som fylldes i och skickades på posten. Tillbaka hem i brevlådan kom allehanda mopedbroschyrer, som studerades och tummades nogsamt. Otaliga besök följde hos den lokale Yamahaförsäljaren på orten, där stod de – FS1:orna på rad och bara väntade på ny ägare.  

När 15-årsdagen äntligen var inne köptes som planerat en ny FS1, men denna var nu ett år yngre, röd till färgen och utrustad med trumbroms, men det kvittade – frihetskänslan var total och det blev många roliga hundra mil på denna innan den gick iväg i när körkort och 1:a bilen införskaffades några år senare.

Det tummade TV-numret, broschyrerna blev liggande på vinden och glömdes bort under alla år som sen gick. Efter nästan 30 år väcktes mina funderingar på att leta upp en FS1, helst  
den i mina ögon  åtråvärda racinggula modellen från 1976. Den röda jag en gång ägt visste jag hade gått hädan för länge sedan och hur många i övrigt skulle ha klarat sig helskinnade genom flertalet tonåringars hårda hantering? Nästan ingen trodde jag, men hoppet är det sista som överger en.

På vinst och förlust utan större förhoppning sattes en köpesannons in i en motortidning., och vips tro det eller ej dök en tämligen helt orörd gul FS1-DX från 1976 upp till salu, och nästan nästgårds – helt osannolikt.   

Inköpt på Intersport Fritidscity i Motala den 30:e mars 1976, har Yamahan med den för 1976 läckra färgsättningen Competiton Yellow (anm.Yamaha Racing Teams officiella tävlingsfärg i USA 1975) klarat sig genom alla åren utan anmärkningsvärda skråmor eller skruvskador – helt fantastiskt. Instruktionsbok, kvitto, typintyg från 1976 – allt var med. Ett nogsamt lagt rostskydd intygar bl.a  att ursprungsägaren och troligen hans moppeärvande barn hanterat tvåhjulingen varsamt under alla år. De få små slitna detaljer som nu bytts ut har ersatts av NOS-dito från Yamaha i Holland, där det fortfarande finns nya NOS FS1-grejor att inhandla. En ny original tillbehörs störtbåge från tiden pryder FS1:an ytterliggare.

Så här 36 år efter TV-numrets utgivande, kan jag numera susa runt på min racinggula 15-årsdröm med rätt stil som broschyren från -76 utlovade.

            
Christian Carlsson Linköping 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.