Nästa artikel
Flyktbil
P-märkt

Flyktbil

Publicerad 24 november 2012
På nordtrafiks terminal i Göteborg anländer inte bara bilar, en del rymmer härifrån också.

När såg ni en 505 break sist?  Peugeot 505 presenterades 1979 och kom totalt att byggas i runt 1,3 miljoner exemplar i Frankrike fram till 1992. I Sverige såldes det hyggligt av denna modell som fick stort beröm för väghållning, utrymmen och komfort i biltesterna.  Kombin, eller Break som fransmännen envisas kalla dom, var på traditionellt vis en bra bit längre än sedanen och erbjöd ett grottlikt stort lastutrymme, kombinerat med komfort i yppersta klass.  Men hur välutvecklad fransk ingenjörskonst än må vara eller bli, så kommer den till korta av tusentals mil i hederligt svenskt saltslask.

Däremot verkar dom ha mindre problem i ett annat extremt klimat, i Afrika. Med plågande temperaturer, brännande sol och vägar som inte ens en älg skulle se som framkomlig, där verkar dom trivas bättre. Genom årens lopp har många med europeiska mått mätt uttjänta Peugeoter, som 304, 405 och även 505 skeppats till Afrika.  
Så även denna 505GRD Break, för den skall inom kort lastas för avfärd mot Conakry i Guinea på Afrikas västkust.  Det är en förvånansvärt rostfri bil som åker iväg, den bär spår av att fått slita hårt i många mil, , den vadmalsliknande tjocka klädseln är delvis genomnött, bagagerummet är flitigt använt, men bilen har i princip ingen rost, och även om klarlacken har blekts så har den inte släppt.

Slutdatum på 505,  i Peugeots Sochauxfabrik byggdes den fram till 1992. Argentina: 1995, Kina: 1997, Taiwan: 1991, Indonesien :1987. Dessutom sattes de ihop i Chile, Egypten, Thailand, Spanien  samt av Leyland i Australien.  Sista förbrukningsadatum däremot är troligen långt ifrån uppnått.

K-märkt... ett minne från den förhatliga kilometerskattens dagar, då dieselbilar skattade efter körsträcka. Reklamdekalen för OK-försäkringar får åka till Afrika också.

Dubbdäck funkar finfint i Guinea också, trafiklagstiftningar är lite mer pragmatiska där.

Hur många nyanser av brunt ser man här? Bruna massiva plastsjok varvat med grov brun syntettextil.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.