Nästa artikel
Gammal Kadett? nej ny Nexia
P-märkt

Gammal Kadett? nej ny Nexia

Publicerad 24 april 2012
Reinkarnerade Oplar brukar tillverkas och säljas i avlägsna länder, men här står en Daewoo Nexia på hemmaplan, i Partille.

Få bilar har som Opel Kadett ynglat av sig i otaliga varianter världen över. Det började i stor skala med Kadett C, som delade bas med hela GM:s T-car plattform, och kom att byggas på licens på nästan alla kontinenter. 

Siste generationens Kadett kallas "E" och denna presenterades 1984 och som Opel Kadett fanns den fram till 1991. I England hette den dock Vauxhall Astra, modellnamnet som nästa generations efterträdare döptes till. Med ett undantag, i Sydafrika såldes nya Astran som Kadett under ett par år medan den gamla Kadett E hette Monza... Detta är bara ett av exemplen på namnförvirringen runt dessa osaliga Kadetter när de färdats jorden runt. I USA sålde man också Kadett, fast under namnet Pontiac Le Mans. Men detta var inga tyska Kadetter utan koreanska Daewoo Cielos som byggdes på licens. I Kanada däremot hette inte den koreanska Kadetten vare sig Pontiac eller Le Mans utan såldes under namnet Asuna och senare som Passport Optima. Dessa avarter fanns kvar till 1993. I Brasilien byggde man modellen som Chevrolet Kadett, ända fram till 1996.

Kadetten på parkeringen i Partille är en Daewoo Nexia av 1996 års modell, och då mest troligt byggd i Rumänien. Där skall dom byggts eventuellt ända fram till 2005, alltså ganska långt efter bäst före datum.  Men Kadetthistorien tar inte slut där, den osaliga anden vandrade vidare efter att licensrättigheterna gick ut i Rumänien, och för den som är sugen på att köpa en ny 80-talskadett, kan vända sig till Uzbekistan och beställa en, för där tillverkas den ännu!    

1989 Pontiac LeMans GSEm som är en Daewoo Cielo som är en Kadett...

Asuna 1993 i Kanada

Daewoo Cielo GTX 1995

Chevrolet Kadett Sport, brasilien

UzDaewoo Nexia II, helt nytillverkad gammal Kadett.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.