Bild
Nästa artikel
P-märkt

Värd en omväg

Publicerad 2 februari 2012
Veckorapport från Bilspanaren

De sträckor jag förflyttar mig under veckorna är ganska begränsade, både till längd och variation. Det är ju i och för sig inte så konstigt. Att ta något annat än den snabbaste vägen till jobbet, dagis eller affären är oftast bara dumt. Ibland tillåter jag mig dock att vara dum och tar omvägar. Sällan rör det sig om några större sträckor då jag oftast åker cykel och sällan är orsaken att variera mig. Nej, som du kanske redan anat handlar det om att göra nya bilspaningar. Ibland blir det framgång, ibland inte.

En omväg en morgon i november var definitivt framgångsrik. Då fann jag nämligen en Mazda 323 kombi från 1983. Jag minns inte när jag såg en första generationens 323 kombi senast, men det var definitivt länge sen! På den något dåliga bilden kan vi konstatera att detta exemplar åtminstone ser någorlunda fräscht ut sånär som på en sönderrostad framskärm och matt lack. Senaste besiktningen genomfördes för drygt fyra år sedan. Kanske förbarmar sig någon över den nästa år när den fyller 30?

Mazda 323 har jag berättat om tidigare, både den första generationens tillverkad 1977-1980 och den andra tillverkad 1980-1984. Dagens bil tillhör den första generationen men är av 1983 års modell, så hur hänger då det ihop? När den nya framhjulsdrivna 323 kom 1980 fanns ingen kombimodell och därför kom  kombivarianten av den gamla bakhjulsdrivna modellen att leva kvar. Utseendemässigt uppdaterades fronten och stötfångarna för att likna den nya modellen. När Mazda 323 generation tre, som jag faktiskt också berättat om tidigare, kom 1985 fanns den också som kombi och så fasades den gamla 323:an ut till slut. Om vi bortser från Mazdas sportbilar så var nog detta den sista bakhjulsdrivna modellen från tillverkaren.

Tomas Åström

323 hette familia hemma i Japan och på många andra marknader

och så här skruvad såg reklamen ut för kombin 1983...

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.