Nästa artikel
Volvo 834 - en dikesblomma
P-MÄRKT

Volvo 834 - en dikesblomma

Publicerad 2 maj 2011 (uppdaterad 2 maj 2011)
Det är inte bara tussilago som dyker upp i vägrenen på våren. Bo Legelius fann en mycket ovanlig Volvo.

Som en Duett på anabola steroider stod den där vid vägkanten – en Volvo 834 nära släkt med Volvosuggan som vi skrev om i nr 3/2011 av Klassiker.

Denna ovanliga överlevare måste en gång ha lämnat fabriken i Hisingen som ett rullande chassi med torped, motorhuv och framskärmar. Någon av de många karosseriverkstäder som ännu i början av 1950-talet fanns i Sverige byggde sedan karossen.

Kanske gick den ut som begravningsbil men den kan lika gärna ha varit ambulans eller skåpbil. På sin ålders höst verkar den har råkat ut för ägare med custombyggarambitioner. Den har försetts medmoulded bullet tail-lights och regplåten bak är tunneled.

Taket är inte choppat utan sämre framåtsikt har istället fixats genom att höjden på vindrutan minskats. Genom sidorutan skymtar man den vita ratten med signalring känd från Volvodroskan. Sätena verkar hämtade från en amerikansk van.

Enligt Transportstyrelsen togs den i trafik 1978 – förmodligen för andra gången – och den har aktuell kontrollbesiktning. En unik bil som skulle vara värd en originalrenovering.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.