Bild
Nästa artikel
Jons motorbygge

Motorbygget del 4

Publicerad 6 juni 2012
Jon Remmers bygger en helt ny jättestor motor till sin Volkswagen 1600 TL – hemma i lägenheten. Följ jobbet här på webben.

Nu bygger vi vevaxel!


Steg ett. Vad har vevstakarna egentligen för lagerspel?
För att förstå lagerspel är det viktigt att först förstå hur ett glidlager fungerar. Trots sitt namn är tanken med ett glidlager att ytorna aldrig ska vidröra varandra. Trycksatt motorolja från oljepumpen bildar en hinna eller oljebädd som axeln kan glida på. Försvinner oljetrycket börjar metall snart jobba direkt mot metall, värmeutvecklingen blir enorm och lagret skär.
Lagerspelet är utrymmet mellan de två ytorna. För litet spel och det finns inte tillräckligt med plats för en film att bildas. För stort spel och filmen brister för att den blir för svag. Lagom är bäst. Lagom är vad som specificeras i verkstadsmanualen.


Ett enkelt sätt att mäta lagerspel i delbara lager är att använda Plastigage. Det är en tunn, precisionsformad vaxtråd som säljs i längder ungefär som en skollinjal. Man klipper av en bit lika bred som lagerbanan. Med vaxtråden utplacerad på lagerbanan monterar man lagrets överfall och spänner åt tills överfallet bottnar. Vaxtråden kläms då ut. När man monterat isär lagret jämför man vaxbitens bredd med en skala som följer med i paketet och får då fram lagerspelet. Vaxbiten blir olika utplattad efter hur mycket lagerspel som finns. Enkelt och okomplicerat. Plastigage har funnits sedan folkvandringstiden.

 


Text&Foto Jon Remmers

Plastigage är ett billigt alternativ till dyra mikrometrar, nackdelen är att man bara kan mäta delbara lager. En förpackning kostar inte ens en hundralapp och på den bygger man många motorer.

Lagerhalvan klickar på plats. Den ska vara ren på undersidan, inget kladd.

Plastigage. Nu gäller det bara att montera vevstaken ovanpå utan att vrida den så vaxbiten smetas ut runt hela lagret.

Som sagt, försiktigt.

Sedan plocka isär och jämföra med skalan.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.