Nästa artikel
1970-talsfrossa i SVT!
Reportage

1970-talsfrossa i SVT!

Publicerad 30 december 2018 (uppdaterad 1 januari 2019)
”De dagar som blommorna blommar” är en dramaserie på SVT som börjar sändas på nyårsdagen. Den utspelas bland annat på 1970-talet och därför behövdes ett antal klassiska bilar när ett helt radhusområde togs tillbaks fyra decennier. Klassiker var med under en inspelningsdag.
Kedjehusen på Länkvägen i Upplands Väsby ser ut som de alltid har gjort. I dag snackar till och med gardinerna, brevlådorna och inte minst bilarna tydligt 1978. Men tiden har inte stått stilla, den har backats för att passa in i tv-serien ”De dagar som blommorna blommar” som sänds i Sveriges Television den 1, 4 och 7 januari och som finns på SVT Play.
Handlingen utspelar sig dels i slutet på 1970-talet, dels i början på 1990-talet och slutligen i nutid. Serien är skriven av Jonas Gardell och handlar om tre vänner som växer upp tillsammans som grannar i ett kedjehusområde utanför Stockholm. 

Sami Vihriälä, BMW 316 1978: ”Det är första gången jag är med på en tv-inspelning med en bil och jag har inte kört min BMW på vintern tidigare heller så det har varit kul att sladda lite på vägen hit. Vi som är här bildar ju en bilträff och har fått en två dagar lång bilsnackarsession! Att bli 1970-talsstylad klädmässigt utifall vi skulle synas i bild var kul och också att få hjälpa skådisarna med hur de skulle köra”.


Här på Länkvägen fick de boende se sina hus plötsligt tas tillbaka 40 år när inspelningen pågick i februari. De koboltblå fönsterkarmarna blev bruna, gardinerna blommigare, barnvagnarna mindre och skidorna i carporten smalare. Men för att verkligen nagla fast rätt tidskänsla krävs också något större.
– Bilar är en otroligt stark tidsmarkör, säger produktionsledaren Johan Svennerfors. 
Dåtid har aldrig varit hetare än nu, åtminstone på film och tv. De senaste åren har en rad filmer och tv-serier som utspelar sig på 1970-talet kommit ut. Borg, Call Girl, Gentlemen, Himlen är oskyldigt blå och Ted är några exempel. 
– Det styrs mycket av vilka regissörer och manusförfattare som är aktiva just nu, säger Thomas Näsström. Exempelvis Gardell var ju ung på 1970-talet och då skriver man om den tiden. Det följer en tidscykel.
Thomas har lånat ut en Peugeot 504 till tv-serien men han driver också företaget TS Filmbilar som hyr ut polisbilar till den aldrig sinande floden av svenska deckare
De tre killarna som spelar huvudpersonerna Erik, Mikael och Benny kommer plötsligt ut ur hus nummer elva där Thomas Näsströms Peugeot 504 står. I händerna har de varsin plastkasse från EPA och Konsum. Men en av de unga männen faller plötsligt pladask på gatan. Det är inte bara gamla bilar som kan vara svåra att hantera för den ovane, även 1970-talsskor kräver en viss invänjning. Snart är dock inspelningen igång igen. Fotografen bär en steadicam som gör honom fri att röra sig hur han vill med kameran och inspelningen böljar fram och tillbaka över gatan med bilarna i carportarna som fond.

Lars Ericsson, Volkswagen 1200 1960: ”Eftersom jag är ordförande i Volkswagenhistoriska Klubben så är det ofta jag som tar emot förfrågningar till klubben om filmbilar. Om ingen kan ställa så gör jag det om jag har möjlighet. Jag har varit med i tre filmer och ett tv-program förut. Tack och lov är det bra väder idag, det är det ju inte alltid”.

Ibland kan det bli missöden när klassiska bilar lånas ut för inspelningar. Under inspelningen av den nya Gardell-serien blev det just så. När Thomas Näsströms Peugeot skulle tas in i en tv-studio tömdes den på bensin.
– Och när den kördes ut så sög bränslepumpen i sig skräpet som fanns i botten av tanken och bilen stannade och fick bärgas, berättar Thomas Näsström.
Gillar man gamla bilar har man också en petig blick för vad som inte är rätt. Filmen ”Rallybrudar” är ett exempel där bland annat en modern logotyp för Citroën användes. Ibland kan modellserien vara rätt för tiden men detaljskärpan räckte inte till för att det också skulle bli rätt årsmodell. Det gäller exempelvis de Volvo 240 som syns i Filip & Fredriks långfilm Tårtgeneralen och den amerikanska tv-serien The Americans.
– Det är slarvigt om EU-loggan på nya regskyltar kommer med. Vi nördar tycker förstås om när det är rätt första bokstav i regnumret och rätt färg på skattekvittot för året det ska vara. Det händer faktiskt att man trycker upp skattekvitton till en del produktioner, berättar Thomas Näsström.

Roland Lindblad, Volvo 145 DL 1972 och Volvo 142 1971: ”Det är roligt att se hur det går till. Det här är andra gången jag är med på en inspelning och jag har tagit ledigt för att vara här. Man får se till att använda bilar som går att köra. Det är ju trixigt på vintern när man inte har vinterdäck”.

Produktionsledaren Johan Svennerfors vill inte riktigt hålla med om att det alltid handlar om slarv när detaljer blir fel. I SVT-produktionen Vår tid är nu saknar alla bilar gengas­aggregat trots att den ska utspela sig under andra världskriget. 
– Det kan vara en gestaltning eller en förenkling också, säger Johan Svennerfors. Han är tyst under några sekunder och frågar sedan:
– Vilket år försvann länsbokstavsskyltarna? Före 1978? Bra! Då blev det rätt i alla fall!   

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.