Nästa artikel
Amazonen vi aldrig fick se
reportage

Amazonen vi aldrig fick se

Publicerad 21 februari 2018
Volvos nyinrättade designavdelning testade i slutet av 1950-talet om tvådörrarsversionen av Amazon skulle få den tidens modenyck: fenor.
Volvos formgivare kunde inte låta bli att experimentera med  det mode som i slutet på 1950-talet växte sig större för varje årsmodell: Fenor på bakskärmarna.

– Det fanns en lekfullhet. Detta var inte så allvarligt menade förslag, säger Gunnar Falck som arbetade på det som då kallades stylingavdelningen

Det är fascinerande att tänka sig hur den svenska trafikbilden hade sett ut om de vildaste idéerna blivit allvar. Fotografierna från stylingavdelningen visar hur en vanlig Amazon fått ett nytt bakparti format i lera.

Fenorna är visserligen inte särskilt höga men bakändan blir ändå betydligt mer imposant med sina utdragna skärmar och stora stående bakljus.

– Vi fick rätt mycket prover från underleverantörer, minns Gunnar Falck. Vi samlade dem i lådor, det är möjligt att bakljusen kommer från någon av dem, säger Gunnar Falck.

Ändringarna av fronten gör att bilen ser större ut. Den tudelade grillen har ersatts av en enda med en list i mitten som formar ett V.

Läs mer om Amazon med fenor i Klassiker nr 2/2018.
 

Vänster bakljus hade ett inbyggt tanklock.

Med en enda stor grill blev intrycket av bilen helt annorlunda.

Läs mer i Klassiker nr 2/2018.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.