Nästa artikel
Foto-objekt Scania
Arnes backspegel

Foto-objekt Scania

Publicerad 8 augusti 2016 (uppdaterad 15 augusti 2016)
Det är hösten 1965 och jag har fått ett nytt chaufförsjobb.

En granne till mig, Lasse Thorsell, jobbar hos en entreprenör som har tre grävmaskiner och tre lastbilar. Rune Adamsson heter mannen som behöver en lastbilschaufför och genom tips från Lasse Thorsell blir jag antagen, en nästan ny Scania 56 blir min arbetshäst för en tid framåt.

Jag hade vid den tiden skaffat mig en spegelreflexkamera av märket Canon Ft QL . Här skulle plåtas. Scanian lastas av lingrävare i Skärholmen, Idholmsvägen närmare bestämt. Nästa bild visar mig själv som skall kliva in i bilen och kameran får sköta sig själv.

På den tredje bilden har jag lyckats pressa mig in bakom grävmaskinisten för att föreviga tömning av en skopa stenkross på mitt flak. Bild fyra visar mig till vänster och en chaufför av gotländsk härkomst vars namn jag glömt. Bild fem visar att det även gick att tippa upp flaket, detta skedde i Vårby.

Glädjen att få köra en nästan ny Scania blev kortvarig, ty en morgon när jag kom till min arbetsplats kände jag inte igen mina jobbarkompisar. Nej, det var herrar i kostym och fina slipsar som satt i vår chefs stol, rotandes i en massa bokföring. Rune som fanns i bakgrunden kom fram till mig och meddelade att firman gått i konkurs, men du kan gå ner till Stockholms åkeri på Märgvägen (nuvarande Arenavägen), de behöver alltid folk.

På den tiden var det lätt att få jobb, redan nästa timme satt jag i en gul lastbil märkt Stockholms åkeri AB på väg till Stockholms stadion för att tillsammans med några andra bilar frakta bort gräsmattan som tydligen blivit något för gammal . Massorna kördes till Hammarby IP på Söder som inte var så kräsen på jordens ålder. Jag tror att jag tippade något lass hos en kompis, det var ju ändå gammal jord.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.