Nästa artikel
Barndomens Nynäs-mack
Reportage

Barndomens Nynäs-mack

Publicerad 24 februari 2021 (uppdaterad 25 februari 2021)
Nils-Inge Gustavsson har återskapat macken som han brukade cykla förbi som barn – i skala 1/24. Han har lagt ner mycket tid på att få till rätt mått och detaljer.
När Nils-Inge Gustavsson gick i skolan brukade han cykla förbi Nynäs-macken på Tivedsvägen i Älgarås strax utanför Mariestad och när han blev lite äldre var det där han tankade moppen.
Nu har han byggt en modell av bensinstationen i skala 1/24 – och han har gått mycket noggrant till väga.
– De slutade med bensinförsäljningen 1998, säger Nils-Inge. Men byggnaden står kvar så för två år sedan var jag och min far på plats och mätte upp den i verkligheten.
Genom att titta på gamla bilder som Älgarås Hembygdsförening har i sitt arkiv så har Nils-Inge kunnat få till de rätta detaljerna.
Byggnadsmaterialet har nästan uteslutande hämtats från egna lager, här har överblivna delar av ett laminatgolv kommit till användning för bland annat väggar och tak, rutor och vikdörrar är gjorda av gamla cd-fodral.
– Jag har också använt saker som plastgalgar, isskrapor och kaffe-pinnar, säger Nils-Inge. Egentligen är det bara ”grusplanen” framför macken som jag har behövt köpa.
Under ungefär ett år har han hållit på med bygget, av och till på lediga stunder. Samtidigt har intresset för bensinstationshistoria ökat.

– Nästa projekt är en kopia av Shellstationen i Ljungby där jag bor nu, säger Nils-Inge. Där var byggnaden rund så det blir en ännu större utmaning. Inte minst för att macken är riven sedan länge.          
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.