Bild
Nästa artikel
Import

Berest Saab 900 Cab!

Publicerad 30 november 2012 (uppdaterad 30 november 2012)
Att importera en Saab till Sverige låter som att gå över ån efter vatten, men ibland är det lite andra orsaker som ligger bakom.

Vårt klimat är inte snällt mot fordon och då kanske en bil från ett soligare land är ett bättre utgångsgobjekt än att köpa kilometervis med svetstråd... 

Eller så finns det helt enkelt inga exemplar av den på hemmaplan, vilket är fallet just denna 900 Turbo Cabriolet från 1986.

Dessa fick vi i princip inte ens se här, för allihop fick åka utomlands direkt, destination Kalifornien. Det rör sig alltså om en tidig bil ur den allra första serien, det byggdes drygt 400 bilar med den gamla fronten innan faceliften för 1987 hann träda i kraft. Kalifornien var huvudmarknaden och det var också därifrån idén med en öppen Saab hade kommit från början, ASC byggde prototyperna som hade visats upp på mässor innan produktionen hade kommit igång. Dessutom kom de inte ens att tillverkas i Sverige, utan byggdes hos Valmet i Finland.

Så detta är en svensk bil med amerikanskt påbrå såld i USA med ursprung i Finland som nu hittat hem, eller vad vi nu skall kalla det. Efter en hel del års stillestånd är den i behov av en viss uppfräschning och genomgång, vilket kommer ske i ett garage i Boråstrakten under kommande vinter.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.