Nästa artikel
Besiktning med respekt
för dig

Besiktning med respekt

Publicerad 23 juni 2011 (uppdaterad 17 december 2013)
I Ystad öppnade i maj en ny privat besiktningsstation. Ystad Bilbesiktning är ute efter en särskild del av marknaden: entusiasterna!

Avregleringen av besiktningen den 1 juli förra året har inte inneburit särskilt stora förändringar för kunden. Men nu börjar en del nya privata stationer öppna. Däribland en i Ystad, speciellt riktad mot ägare till entusiastbilar.

Ägaren och vd:n Richard Gimser har 15 år bakom sig i Bilprovningens tjänst, bland annat som besiktningsman och utbildare. Han är själv bilentusiast med ett gott öga till femtiotals-chevor. Han tror att det finns ett behov av en besiktningsstation med lite extra känsla för äldre bilar.

– Bara såna saker att vi vet hur en bildörr ska stängas och att vi inte kör ute i vägrenens grus betyder mycket, säger Richard. Att vi har respekt för bilen.
– Vi räknar med kunder från hela Skåne, och även från andra delar av landet, säger Richard.

Kapaciteten bedömer Richard Gimser till 40–50 fordon om dagen.
– Entusiastbilar kommer vi att ge lite extra tid, kanske 5–10 minuter, för att vi ska kunna hjälpa till att justera ljusbilden eller fylla på lite spolarvätska, säger Richard.

Redan under sin tid på Bilprovningen i Ystad brukade Richard Gimser vara med och ordna särskilda nostalgidagar på stationen.

– Vi klädde oss i den gamla sortens besiktningsrockar och gjorde en kul grej av det, berättar Richard. Den typen av evenemang kommer vi att ha även på YBB!

Hos Bilprovningen finns inga planer på att nischa vissa stationer mot ägare av entusiastbilar enligt informationschef Cecilia Blom Hesselgren.

– Än så länge kommer vi att använda vårt befintliga koncept, säger hon, men vi arrangerar ju speciella besiktningsdagar för hobbyfordon på ett flertal stationer, fortsätter Cecilia Blom Hesselgren.
– Det tycker vår personal är hur kul som helst, vi är också bilentusiaster.

Besiktning hos YBB är lite dyrare än hos Bilprovningen. En kontrollbesiktning landar på 370 kronor och en registreringsbesiktning av en importbil på 1 640 kronor. Bilprovningen tar 300 respektive 1 300 kronor.

Trots entusiastvinkeln blir bedömningen av bilarna givetvis den samma som på andra besiktningsstationer.
– Men ett underkännande kan vara lättare att ta från nån som verkligen vet nåt om gamla bilar, säger Richard Gimser. 

Hemsidan ligger upp, du hittar länk nedan.

Hitta hit

 

Ystad Bilbesiktning AB
Östra Zinkgatan 2
271 39 Ystad
Tel 0411-12600
www.ystadbilbesiktning.se

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.