Nästa artikel
Det brinner min sköna!
Bildspel

Det brinner min sköna!

Publicerad 13 december 2014
Brandbilar, stridsvagnar och bilskollärarens drömutrustning. Pansar & Brandbilsmuseet i danska Oksböl hyser en märklig blandning, men för en gångs skull är det sant att något passar för både liten och stor!
Det är nästan fusk att samla på brandbilar. De är från början specialbyggda och omhändertagna som spädbarn inne i torra och varma brandkårsgarage och miltalet blir ofta extremt lågt. Likafullt fascinerar fenomenet. Kanske för att brandbilen alltid kommer som en räddare. I den lilla regementsorten Oksböl på den Jylländska västkusten ligger ett museum på en oansenlig industriområdesgata.

Men man ska inte döma museet för dess omgivning. De tre hallarna rymmer en mycket stor och varierad samling. Först och främst finns här 2 500 föremål som har med brandsläckning att göra. Från 1800-talets hästdragna släckningsvagnar till en Ford Transit från 80-talet. Brandbilarna ägs huvudsakligen av de olika brandkårer där de en gång varit i aktiv tjänst. Förutom brandbilar finns här hjälmar, uniformer och en stor samling modellbilar i rött.

Museet är egentligen tre museer under samma hatt. I hallen längst bort ryms ett antal stridsvagnar och pansarbilar från andra världskriget och framåt. En våning upp har Danmarks körskolärarförening en samling med pedagogiska hjälpmedel. Här kan den nyfikne äntligen lära sig hur en bakaxel ser ut i genomskärning eller se hur en trumbroms fungerar.

Museer ska idag gärna vara interaktiva och i extremfallen glöms föremålen och samlingen nästan bort. Museet i Oksböl lyckas både vara ett traditionellt museum med en fin samling, men på sommaren är man också ett under av interaktivitet. Onsdagar är actiondagar och namnet är ingen underdrift.

Utanför museet kör officerare från Haerens Kampskole stridsvagnar som om fienden syntes i horisonten. Det brinner på en spis och i container ombyggd till lägenhet måste en docka räddas ur det rökfyllda rummet. Med handfast hjälp får de besökande barnen pröva saker som föräldrarna nog aldrig skulle ha vågat låta dem göra annars. För att toppa upplevelsen finns en riktig stridsvagnssimulator. Att det bara är barnen som får chansen att skjuta sönder ryska stridsvagnar, lastbilar och helikoptrar är kanske det enda dåliga med det här museet.


HITTA HIT
Panser- & Brandbilmuseum
Industrivej 18, Oksböl
+45 76 54 20 00
http://www.danmarksbrandbiler.dk

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.