Nästa artikel
Bomber gas
Mackspecial

Bomber gas

Publicerad 29 november 2012
Vad sägs om att tanka upp din Pontiac under vingen på en Boeing B-17?

Art Lacey hette mannen med den här galna idén, sätta ett bombplan ovanpå sin bensinstation. Hur kom bombplanet dit då? Jo, efter kriget stod det drivor med gamla begagnade bombplan som hade bliviot arbetslösa vid krigsslutet. Dessa såldes ut billigt, och Art var spekulant på en B-17 från det enorma surpluslagret i Olkahoma. 

 

Nu var det som så att den drivne Art Lacey förvisso hade flygkunskaper, men han sa aldrig nåt till militären på surplus-basen att han aldrig flugit nåt fyrmotorigt. Istället läste han manualen för B-17 medan han taxade ut till startbanan!

Militärens folk krävde att det fanns en co-pilot för att hantera en B-17, det tyckte Art var onödigt och satte en skyltdocka i högersätet istället.

Starta gick ju bra, han flög runt en stund för att få lite känsla för planet, vände tillbaka mot basen , och det var då han upptäckte att det faktiskt behövdes en riktig co-pilot för att få ner landningställen...

Planet krashades på banan och totalförstörde även ett annat plan, och en förlägen Art Lacey fick förklara en del för myndigheterna. Men det var inte så illa ändå, planen avskrevs och efter får man förmoda en rejäl avhyvling sa dom till han att ta en annan istället, för samtliga plan skulle ju ändå skrotas. En flygduglig fyrmotorig B-17 kostade då symboliskt 15000 dollar.

Nu fick han dock en kille att följa med som co-pilot. och plnet flögs upp till Oregon, en snöstorm och vilseflygning avklarades innan planet landade, denna gången i ett stycke.  Nu kom den svåra biten, att få den från flygplatsen till bensinstationen. Polisen avslog hans begäran att bogsera planet på landsvägen flera gånger, tills han tröttnade och smög ut en natt med fyra lastbilar och helt enkelt lastade på kärran över dessa. Polisen stoppade ekipaget , men gjorde inget annat än att ge han 10 dollar böter för bred last.


Bomber Gas i Milwaukie utanför Portland, Oregon är ett landmärke sen 1947, tyvärr dog denna station mackdöden 1991, men lever vidare som snabbmatshak: http://www.thebomber.com/

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.