Bild
Nästa artikel
Reportage

Chans att återfå dokument

Publicerad 2022-04-08 09:23
Har du skickat originaldokument till Transportstyrelsen i samband med ursprungskontroll? Nu finns chans att få tillbaka dem – fast det är en smal chans…

Första kriteriet är att handlingen ska besitta ett fordonshistoriskt värde och det prövas av Transportstyrelsen.
– Vad som har fordonshistoriskt värde kan variera från fall till fall. Vi har valt att vara generösa i tolkningen, säger Christofer Kärrdahl på Transportstyrelsen.

Fordonet i fråga ska vara 30 år eller äldre (i särskilda fall kan yngre fordon kvalificera). Så långt inte så svårt men det finns också ett krav på att handlingarna ska finnas i Transportstyrelsens arkiv i tio år efter att fordonet har fått en godkänd registreringsbesiktning och registrerats i Sverige. Därefter kan man ansöka om att få tillbaka handlingarna.
Men, det finns en sak till att hålla reda på. Efter elva år destrueras handlingarna – det är alltså bara under ett års tid  som begäran om återlämnande är möjlig!
Motorhistoriska Riksförbundet har arbetat för regeländringen sedan 2008.
– Att man kan återfå originalhandlingar är en framgång av stor betydelse då det kan handla om stora fordonshistoriska värden, säger MHRF:s Jan Tägt.

De handlingar som återlämnas kommer att göras ogiltiga (makuleras) genom att de stämplas. Blanketten ”Begäran om återlämnande av fordons-historisk ursprungskontrollhandling” finns på Transportstyrelsens webbplats tillsammans med mer information: https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsimport-och-ursprungskontroll/fordonshistorisk/
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.