Nästa artikel
Citroën CX Turbo som gått 13 mil
Lågmilare

Citroën CX Turbo som gått 13 mil

Publicerad 16 november 2012 (uppdaterad 20 november 2012)
Stora sköna Citroën CX Prestige brukar beskrivas som en riktig långfärdsbil – hundra mil på en dag är en baggis. Den här har gått 13 mil – på 23 år! Se den på Gran Turismo Expo 2012 i helgen!

När Citroën CX skulle sluta säljas 1989 till förmån för nya XM bestämde sig Citroënprofilen Curt Nileman för att passa på att slå till på en av de sista. Och det skulle vara toppmodellen, den förlängda Prestige med 2,5 liters turbomotor. Curt drev då Citroënverkstad på Tegeluddsvägen i Stockholm och hade minst sagt goda kontakter med generalagenten.

– Svart skulle den vara och den skulle ha röd skinnklädsel, berättar Curt. Men det fanns bara fyra svarta bilar kvar i Sverige och alla hade lika svart inredning.

Curt fick inspektera alla fyra exemplaren innan han till slut bestämde sig för ett – det som var i absolut bäst skick. Sedan parkerade han bilen i ett hörn av verkstaden och drog ett skynke över den.

– Jag kallar det en amerikansk renovering, säger Curt. Att köpa en ny bil och sen inte köra med den.

Fast lite kört blev det faktiskt.

– Jag tog den till två begravningar, säger Curt. Så att den fick gå lite.

Några år senare bestämde sig Curt för att göra sig av med bilen. Redan då var bilen fullständigt unik och även den nye ägaren – som är en bekant till Curt – ställde undan bilen i ett garage i centrala Stockholm.

Och där har den stått – fram tills nu. På den analoga vägmätaren läser vi 136 kilometer. En timmes körning i franskt motorvägstempo.

– Vi lyckades få med ägaren på idén att ställa ut bilen här på Gran Turismo Expo, berättar Curt Nileman.

Den extremt garagedammiga bilen väcktes till liv – inte helt utan svårigheter – och skickades därefter till en rekonditioneringsfirma för polering.

I helgen finns den att beskåda på i Svenska Citroënklubbens monter på Gran Turismo Expo i Nacka. Har du tur gläntar monterpersonalen på den långa bakdörren så att du kan dra in doften av fabriksny lyxcittra från 1989.

Baksäte med originalplast!

Se men inte sitta!

Bilsalongen 1989? Nej 2012!

Längsta emblemet i världshistorien?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.