Bild
Nästa artikel
In memoriam

David Bowies Mini

Publicerad 11 januari 2016 (uppdaterad 14 januari 2016)

Fram till den 31 januari 2016 kan David Bowies Mini ses i den tillfälliga utställningen "The Mini Story" i BMW:s museum i München.

Det finns naturligtvis mycket att minnas artisten David Bowie för. Förutom sitt musikskapande och sin skådespelarkarriär så gjorde han också en Mini som ett konstprojekt.
Den brittiske artisten David Bowie blev 69 år. Innan han slog igenom som musiker studerade han konst och det märks på den bil han skapade i samband med Minins 40-årsjubileum 1999. Då lät Rover Mini ett antal kända personer skapa sin egen Mini som konstbilar.

Supermodellen Kate Moss och modedesignern Paul Smith var två andra som också var med i projektet. Paul Smith är kanske den som dragit mest nytta av projektet i efterhand. Hans mångfärgade Mini har synts på olika sätt i hans kläder och väskor.

Men den som Mini oftast valt att visa upp  i efterhand  är just David Bowies. Han valde att göra en helt spegelblank bil - allt inklusive rutorna har en spegelyta. David Bowie ska ha sagt att Minin för honom som britt var något som fanns överallt och därför speglar hans Mini allt runt omkring den. Det säger något om vilken fenomenal artist han var oavsett om det var en Mini, musik eller skådespeleri han gjorde.

David Bowies Mini utställd i samband med 50-årsjubileet vid Mini United 2009.

På Frankfurtsalongen 2013 fanns David Bowies bil på plats i Minis monter.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.