Nästa artikel
En sexa Studebaker!
Svar på nöten

En sexa Studebaker!

Publicerad 2 juni 2013 (uppdaterad 2 juni 2013)
Brädan sitter i en Studebaker från 1931! Med badrumsvåg!

Närmare bestämt en 6-54, eller series 54 touring sedan lite beroende hur man läser listan. Detta var en modell som ersatte den floppande Erskine som hade lanserats 1927 som ett budgetmärke, en inte helt ovanlig företeelse då. Model 53 ersatte Erskine 1930 och 53:an kompletterades med en lite modernare series 54 1931. Båda dessa var Studebakers var en instegsmodell med sexa, alla övriga modeller hade rak åtta från 221 kubiktum i Dictator och uppåt. På den här tiden var årsmodeller inte helt anammat system så fjolårsmodeller såldes jämsides med de nya med lite olika beteckningar. Därför fanns det i Studebakers lista för 1931 hela 50 modeller från 6-53 upp till Dictator, Commander och President. 1932 försökte man sig på en lill-Studebaker igen med namnet Rockne men den blev liksom Erskine en kort parentes i företagets historia.

Vad vi ser på bilden är en mycket stilren instrumentering någonstans i skarven mellan art noveau och det nya moderna formspråket som speglade industrialismens intåg i detaljarbetet, art deco. Karossmässigt ännu konservativ, men man har så smått börjat tåget mot de djärva linjerna med att smått vinkla kylarens nederkant. På bara ett par år förändrades formgivningen radikalt, lamporna växte in i skärmarna, skärmarna växte in i karossen, grillen bredde ut sig, fotstegen avvecklades, trettiotalet stod för en formmässig evolution utan motstycke.

Just detta exemplar har ett spännande förflutet i Norge, kom till Sverige någon gång på 60-talet och renoverades, har sedan dess stått garagerad länge och nu återigen börjat så smått visa sig ute igen.

delikat finskuret typsnitt med rullande hastighetsmätare, S för Studebaker inpräglade i reglagen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.