Nästa artikel
Entusiasten som inte kan få nog av Saab 96: ”Alla borde prova en V4”
Reportage

Entusiasten som inte kan få nog av Saab 96: ”Alla borde prova en V4”

Publicerad 3 januari 2021 (uppdaterad 3 januari 2021)
Vinnare i den allt mer ovanliga grenen ”Flest Saab V4, kvinnor” är Ann Mari Sundbom i Mullsjö. I fjol besiktigade hon elva stycken Saab 96 V4. Hon har sex till...

En kvinna i sina bästa år som samlar bilar i stället för porslinsdockor. Eller lirkar med maken Lennart för att få köpa ytterligare någon bil trots att han länge tyckt att tio räcker.

Det väcker en viss förundran bland oss vanliga människor som bara har tre, fyra bilar eller så. 

– Det är fortfarande lika roligt varje gång jag tittar på ett nytt objekt. Man måste väl få ha roligt?, säger Ann Mari Sundbom glatt.

Hennes första bil var en MG 1100 tätt följd av en MG 1300. Små behändiga bilar, men efter att vilt ha snurrat av vägen en vinterdag med den sistnämnda ville hon ha en lämpligare vinterbil. Självklart framhjulsdriven men med stora hjul för säker framkomlighet.

En provkörning av kompisens Saab V4 gjorde henne helsåld och en skaplig begagnad V4 inköptes. Sedan blev det några till – minst sagt. Årsmodellerna 1973 till 1980 ska det vara.

Att äga så många bilar borde vara en logistisk mardröm. För att inte tala om vanlig service. Men Ann Mari Sundbom ryggar inte lite jobb.

– Skärmarna är roliga att plocka av och på och ljusinsatserna byter jag gärna.  

Ann Mari har järnkoll på varenda en av sina bilars historia, skick och egenskaper. Har en servicebok hon fyller i för var och en. Hon vet precis vilken nyckelknippa som passar vilken bil.

Folk i byn har lärt sig se om hon är på jobbet för då står det en V4 utanför. Kanske inte i samma färg två dagar i rad, men ändå.

 – Alla borde prova en V4 om de får chansen. Det är så speciellt med rattväxeln, frihjulet och det fantastiska avgasljudet, säger Ann Mari, som kör sina 96:or varje dag och inte kan få nog.

– Med alla reservdelar jag har samlat på mig kan jag köra mina bilar tills jag fyller minst 80, skrattar hon och glittrar med ögonen.


Det här är en förkortad version av artikeln i senaste numret av Saab Cars Magazine. 

Uppdatering: Saab Cars Magazine 2.2020 är slut i vår webbshop. Den finns i välsorterade tidningsbutiker fram till den 9 februari. Här hittar du din butik

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.