Bild
Nästa artikel
Mackar att minnas

Esso: Propert i Solna

Publicerad 31 januari 2014
På Södra Långgatan i Solna låg macken på bekvämt avstånd. En lösning som skulle vara svår att tänka sig i dag.
Här ser vi någonting som aldrig mer kommer att byggas, en bensinstation under ett stort kontorshus. Den enda kvarvarande jag känner till är Statoilmacken på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Den här bilden föreställer dock inte den – detta är Södra Långgatan 23 i Solna och huset är numera ersatt av ett annat.
 
På den här stationen har man chansen att gripa chansen och få en snabbtvätt utförd för sex kronor. Högertrafiken verkar vara färsk då H-märket ännu hänger väl synligt framme. Amazonen är dock inte helt färsk. Den har bakluckehandtaget som fanns mellan 1959 och 1963 och är lackerad i middnattsblå/gråbeige som fanns mellan 1957 och 1961. Men vad är det som sticker ut genom dörren? Den lilla rultiga lastbilen är en Mercedes-Benz L319 tillverkad mellan 1955 och 1967.
 
På en annan bild från samma mack som vi hittat i arkivet står en tyskregistrerad VW Karmann-Ghia cabriolet, en guldglänsande Valiant och en mer alldaglig Opel Rekord A.
 
Bilderna är några av dem som togs av Essos utsända på 1950-, 1960- och 1970-talet och var avsedd för internt bruk. Syftet var att dokumentera, att visa upp goda och dåliga exempel. Fotografierna lämnar tekniskt sett ofta en hel del övrigt att önska men tittvärdet är på topp. Arne Schelin räddade samlingen från soptippen i sista stund och har skannat in dem.

Opel Rekord, Valiant, Karmann-Ghia. Vilken var din?

En bild på samma mack som borde vara tagen före högertrafikomläggningen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.