Larmtjänst rapporterar årligen om hur många bilar som är efterlysta – det kan betyda att bilen är stulen men det kan också röra sig till exempel om olovligt brukande eller bedrägeri. Deras senaste rapport visar att den nedåtgående kurvan fortsätter; för knappt tjugo år sedan efterlystes närmare 30 000 bilar varje år; nu är siffran nere i cirka 6 000 bilar årligen. Jämfört med 2021 avlystes (det vill säga kom tillbaka) något färre bilar 2022, men skillnaden är liten.
Bättre lås och andra stöldskydd som larm och spårningssändare har gjort det svårare att stjäla bilar; de som ändå stjäls är ofta i planerade stölder där bilen inte sällan betingar ett högt värde, antingen som helt fordon utomlands eller som reservdelar. Även om lite äldre entusiastbilar generellt har sämre lås och inte har försvårande elektronik utgör de glädjande nog en försvinnande del av totalmängden. I Larmtjänsts statistik sjunker antalet efterlysta bilar kraftigt från mitten av åttiotalet och bakåt.
Stölder sker men den här kategorin utgör ungefär 1 procent av alla efterlysta bilar. Den kategori klassikerbilar som däremot sticker ut på ett negativt sätt är de sena åttiotalarna och nittiotalarna som är mer utsatta. Talen är fortfarande relativt låga men antalet efterlysta bilar av 1995 års modell var 57 stycken, att jämföra med 5 efterlysta bilar från 1985. Att färre äldre bilar finns i trafik är en förklaring, en annan att något nyare klassikerbilar fortfarande körs som bruksbilar och därmed löper större risk att stjälas. Att parkera smart och att använda till exempel DNA-märkning och rattkrycka kan hjälpa dig att slippa hamna i statistiken. I Klassikerguiden 2023 finns ett reportage med bra tips om hur du kan undvika att få din bil stulen. I butik nu – eller köp den enkelt här nedan!
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.