Bild
Nästa artikel
Import

Feministiskt initiativ

Publicerad 18 april 2013
En av femtiotalets märkligaste specialmodeller har kommit in i Sverige, högst troligt den första här i sitt slag.

Det här är alltså en Dodge Custom Royal La Femme från 1955, ett tidigt försök att skräddarsy en specialmodell för en viss målgrupp. Vad rätt man tänkte, vad fel det blev...  
 
Chrysler hade sedan förut  en tradiotion att lansera så kallade "spring specials", att halvvägs på modellåret, alltså på vårkanten, erbjuda lite specialmodeller i programmet.  Ett av de mer spektakulara vårmodellerna 1955 hette Dodge la Femme.
Det här var ett tillbehörspaket som hade tagits fram av nån framsynt marknadsavdelning för att just tilltala kvinnor. Och vad gjorde man då 1955 med en Dodge Custom Royal för att den skulle falla frun i huset i smaken?  Jo först och främst lackade man den i vit och rosa kulör, med matchande rosatonad inredning...

 

Sen så plockade man ihop en rad speciella accessoarer just för damer, bland annat så fann man i detta en  specialdesignad handväska i rosa kalvskinn, ett rosa paraply, och även ett rosa regnställ. Handväskan innehöl bland annat puderdosa, ett cigarettetui, tändare, läppstift, och en del annat. Dessa accesoarer var framtagna av det förnäma Evans i Illinois, så det var riktigt fina saker man fick med för de 143 dollar extra La Femme paketet kostade.

Alla Dodge La femme kom i ett enda färgval, Sapphire White och Heather rose. Modellen fanns bara åren 1955 och1956, enbart som hardtop coupé. Någon exakt statistik verkar inte finnas men man uppskattar någonstans bortåt 2500 stycken utrustades såhär de två åren. Av dom är bara dryga sextiotalet kända idag, så det är en mycket ovanlig Dodge som har hittat hit.  
 

inuti La Femme, rosa och vitt.

Inredningstyget är vävt i en ett mönster med små söta rosor.

Förvaringsfacken i ryggstöden är unika för La femme.

och innehåller en rad märkliga och unika prylar...

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.