Nästa artikel
Fords lilla explosiva
Pinto

Fords lilla explosiva

Publicerad 31 oktober 2013
Trots att motorn var en liten fyra som togs från Engeska Ford Escort, fick Pinton snabbt ett rykte att vara eldfängd...

Ford Pinto introducerades i September 1970 som en "sub-compact" den nya klassen som amerikas biljättar var tvungen att kämpa i för att möta vågen av importbilar. 
Men Pinton blev känd för att ha en otäck tendens att explodera vid påkörning. Bensintanken satt dåligt skyddat och tester visade att bränslepåfyllningsröret gärna rycktes loss även vid mindre kollisioner.  Mer bränsle på elden blev det bokstavligen när det spreds rykten om att Ford kände till problemet men forsatte bygga bilarna utan någon ändring, och det nånstans fanns en tyst intern policy, att det vara billigare och ta stämningarna vid olyckorna än att konstruera om bilen!

Turerna blev många och långa i debatten runt Pintons säkerhet, först 1978 lät man göra om bensinröret på befintliga bilar som återkallades, men dock så visade flera undersökningar på att risken för explosion egentligen inte var högre vad som kunde antas vara normalt.  Man kunde påvisa 27 dödsfall i samband med brand som uppkommit vid påkörning.
Hur det nu låg till med Pintons otäcka benägenhet verkar det inte påverkat folk i allmänhet då modellen såldes i över två miljoner exemplar 1971-1980.

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.