Bild
Nästa artikel
Reportage

Försenad Volvoauktion

Publicerad 1 september 2017 (uppdaterad 4 september 2017)
Den stora nätbaserade bilauktionen på Kjell Olssons samlingar har gång på gång skjutits fram i tiden. Förseningarna beror på att bygget av den nya auktionssajten segar. "De som gjort jobbet har nästan arbetat dygnet runt de senaste sex veckorna", förklarar Michael Luft som är ansvarig.
Senaste beskedet från Bilweb är att budgivningen ska öppna i slutet av denna vecka, alltså vecka 36.

– Det är alltid svårare än man tror att bygga en auktionssajt, menar Michael Luft. Men när vi nu fick chansen att sälja Kjells bilar hade det varit dumt att inte ta chansen.

En av de sena ändringarna är att alla som vill buda måste vara registrerade via Bilweb.se. Hittills har dock många som försökt registrera sig gått på pumpen. 

– Det kommer att vara i bruk någon av de närmaste dagarna, säger Michael Luft.  

Att tidsintervallet för budgivningen minskat på grund av förseningarna, tror han dock inte kommer påverka slutprisen.

– Alltså, det normala i auktionsvärlden är att objekten bara ligger ute en vecka. Det är gott om tid för de som är intresserade. 

Han bekräftar dock att trycket på att få komma igång är stort. Spekulanter ringer hela tiden med frågor. Bara på Rolls-Roycen har det kommit ett tiotal mejl. En bil han annars trodde skulle bli rätt svårsåld. 

Efterhand ska även informationen på hemsidan om objekten kompletteras och översättas till engelska. 

En sen förändring är också att man måste vara registrerad som budgivare för att få komma in och titta under visningen i Olofström den 22-23 september.

– Det har varit sånt tryck från folk som bor i närheten, så planen nu är att köra visningar inne på museet för mellan 50 och 100 personer i timmen. Sedan kommer vi ha en yta ute också, det området kommer vara öppet för alla. 

Vid ett köp kommer det rent praktiskt gå till så att köparen får deponera köpesumman tills han fått möjlighet att se bilen fysiskt. Är han då inte nöjd med skicket finns det möjligheter att ångra sig och få tillbaka såväl köpesumma som inropningsavgiften.
Har man däremot fått titta närmare på bilen innan köpet får han bara tillbaka köpesumman, inte inropningsavgiften. 

– Det brukar sällan vara någon som ångrar sig, men visst händer det att någon glömt att fråga frun först. 

Enligt Michael Luft börjar klassikerauktionerna komma i ropet.

– Bara idag har vi blivit kontaktade av en herre i 80-årsåldern med 30 bilar som han vill sälja, och för någon vecka sedan hörde en samlare av sig med 50 bilar. 

Planen framåt är att arrangera ytterligare två auktioner i höst och tre i vår. 

– Det är samma intervall som de stora auktionshusen har i USA.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.