Nästa artikel
Från Brno till Bryssel
Från öst

Från Brno till Bryssel

Publicerad 13 augusti 2015 (uppdaterad 18 augusti 2015)
Tatra var ett skådebröd för folket, se men inte köpa.

Tatra 603 var en radikal bil, inte bara på utsidan utan även under skalet. Där fanns en luftkyld hemi V8 monterad bak, individuell hjulupphängning med spiralfjädrar runt och och tvåkrets bromssystem. Mittstråkastaren följde med styrningen. 603 hade redan smygvisats vid en mässa i Zlin 1955, men först året efter hade den officiell debut, serieproduktionen kom igång på riktigt först 1957.  


Nu var dock den produktionen ganska blygsam, och var dock en bil många bara fick se och drömma om, då den i princip bara var tillgänglig för partitoppar och dess politruker. I gamla östeuropa reglerades det hårt vilka som fick tillverka vilka typer av bilar och hur många, Tatra byggde alldeles för många 603:or enligt politbyrån i Moskva . Någonstans gjordes en deal inom Comecon, rådet för ekonomiskt samrbete mellan kommunistländerna att Tatra ändå fick fortsätta bygga 603, och den övertog rollen inom öst som en "mellanklassbil" för politiker och samhällstoppar.
 
Tatran väckte också uppmärksamhet utomlands, dels använde en del öststatsambassader bilarna utomlands, och den kom även att tävlas med på båda sidor om muren. 1958 var det den stora världsutställningen i Bryssel och här visades den upp för väst för första gången på riktigt
Dock var exporten västerut minimal, 1964 kom en moderniserad version 603-2 med ny front, bredare spårvidd och moderniserad motor, dessutom försvann tvåkretsbromsarna.

Här råder det ett totalt mörker hur många serie 1 och serie 2 som byggdes då många bilar helt enkelt togs tillbaks och byggdes om till serie 2. 1968 var det dags för 603-3 som i sitt sista utförande byggdes fram till 1975. Den officiella uppgiften säger att totalt byggdes 20422 stycken av de tre versionerna, men det låter synnerligen högt, och inkluderar troligen modifierade och uppdaterade bilar, men som med det mesta annat från andra sidan järnridån skall alla siffror tas med dubbla nypor salt.
 

På vift i väst, Bryssel 1958.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.