Nästa artikel
Frihetssymbolen 60 år
Moped

Frihetssymbolen 60 år

Publicerad 5 november 2011 (uppdaterad 8 november 2011)
En stor mopedutställning har invigts i Borlänge

Nu får alla mopednostalgiker chansen att uppleva den känsla av frihet som startade den 1 juli 1952. Då trädde en ny vägtrafikförordning i kraft som stipulerade att ett fordon med en motor på maximalt 0,8 hästkrafter och en högsta hastighet av 30 kilometer per timme skulle få framföras utan körkort från 15 års ålder. Gissa om det jublades!

Här fanns chansen att kunna ta sig fram på ett lätt, smidigt och ekonomiskt sätt. Mopeden blev en symbol för frihet – och vindrufs i håret. Hjälmtvång var ännu inte påbjudet. Sedan dess har det gått 60 år. Mopeden har utvecklats från en enkel trampcykel med hjälpmotor till dagens strömlinjeformade EU-moped. Samtidigt har intresset svalnat väsentligt till förmån för bilen.

För att visa vad som hänt under de 60 åren har Sveriges Vägmuseum i Pylonen i Borlänge ställt samman en utställning som lockar alla åldrar. Maria Eriksson-Bergström och Göran Eriksson på museet har inbjudit allmänheten att komma med de fordon, delar och kuriosa de har i sin ägo, gensvaret blev överväldigande. – Vi hoppades att kunna visa 100 mopeder, museet äger bara två. Vi har fått plats med 105, sen fick vi ledsamt nog sätta stopp, berättar en imponerad Maria. För att få plats med allt fick en del mopeder hängas upp i taket. Så är fallet med Marias favorit, en rostig Örnen från mitten av 1950-talet.

– Den skänktes av en kärlekskrank 16-åring till flickvännen. Men kärleken tog slut. Flickan – och mopeden – försvann. Efter 40 år mötte han henne igen, det sa inte klick men hon berättade att mopeden fanns kvar. Nu har den hittat hem igen i något rostigt skick, berättar Maria.

En unik del av utställningen är 50 helt nya mopedmotorer som museet har i sin ägo. De lämnades av tillverkarna för att typprovas och har sedan dess legat orörda, en guldgruva för renoverare. Invigningen skedde som sig bör fullt ståndsmässigt. Invigningstalaren och mopednostalgikern Jan Raihle, chef för Dalarnas museum körde genom publiken på moped och slet på så sätt av bandet. Detta sedan han berättat sina egna upplevelser som 15-åring.

Utställningen på Vägmuseet i Pylonen i Borlänge pågår fram till den 30 april 2012 och är öppen vardagar mellan 09.00-16.00

 

Text och foto: Jan Broman

Moppedrömmen. En NSU Quickly TT i perfekt skick har en hedersplats. Pojkdrömmen som var ouppnåelig för de flesta.

Kärlek kan rosta. I taket hänger den Örnen som skänktes bort av en kärlekskrank yngling men som nu efter 40 år hittat tillbaka till givaren.

Godkänd. Landets enda mopedspark som kan stoltsera med besiktningsinstrument. I april 1984 fick byggaren och ägaren Johnny Jansson i Falun den godkänd av Svensk Bilprovnin

Kör rakt fram! Invigaren och mopednostalgikern, chefen för Dalarnas museum Jan Raihle, fick i stället för den vanliga saxen grensla en moped och köra av bandet. Göran Eriksson från Sveriges Vägmuseum visar vägen.

Lycklig. Ann Andersson från Krylbo ställer ut sin nyinköpta drömmoped, en Husqvarna Corona från 1958. I sommar har hon fått erbjudande att åka tillsammans med tjejklubben i Avesta.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.