Bild
Nästa artikel
Ögonblicksbild

I gatuvimlet 1958

Publicerad 23 november 2011
Vad körde man här sommaren 1958?

Rambler är ett bilmärke man nästan inte ser ute på träffar idag och dom har aldrig varit särskilt vanliga på våra vägar heller. Men här är i all fall en, vid Brunnsparken i centrala Göteborg en sommardag 1958.

Ramblern som är av 1956 års modell har ett M på nummerplåten vilket skvallrar om att den är från Skåne. 1956 sorterade Rambler under huvudmärket Nash inom det nybildade AMC. I Sverige såldes 89 nya Nash och Ramblerbilar 1956, en rejäl nedgång mot de 194 som hade sålts året innan.

I övrigt ser trafiken ut som man väntar sig från en svensk gatubild vid denna tid. Bakom Ramblern en ny SAAB som fortfarande har saluvagnsskyltar. Vid taxifickan till vänster står en Mercedes, poplulära bilar bland droskägare då som nu. I övrigt ser vi ett antal Volvo PV och fler SAAB, och givetvis Volkswagen. Mitt i bild en annan bil som inte var så vanlig förr, en ny Vauxhall Cresta som väntar tåligt på trafikpolisens tecken. Ett antal Opels syns också, en Kapitän längst ut till vänster till exempel, Opel var länge en storsäljare i Sverige, och en fransk representant i form av en Renault 4CV syns också.

Överlag ett tämligen statistisk tvärsnitt över vad vi körde i Sverige sommaren 1958. Vid övergångstället parallellt med Vauxhallen syns Göteborgs speciella Fontellare som polismästare Ernst Fontell lät uppföra för att höja säkerheten för gående, dessa gjorde comeback i stan på 90-talet.

Brunnsparken 1958

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.