Bild
Nästa artikel
Import

Italamerikansk import

Publicerad 29 september 2012
Vi kikar in i några importcontainrar och... mama mia

Innanför den första luckan tittar en Alfa Romeo Spider Veloce ut, årsmodell 1987.  Denna modell var en verklig långkörare från Alfa, med Pininfarinas tidlösa linjer klarade den även uppdateringarna under årens lopp väl. Spidern byggdes från 1966 ända framm till 1993. En upplaga såldes i nordamerika som 1994 års modell och kallades Commemorative Edition, 140 stycken gjordes av dessa. Mest känd från amerikanskt håll är väl spider i filmen "the Graduate" Mandomnsprovet från 1967. 

Den här spidern som har kommit in är förvisso från Kalifornien men har troligen ingen filmstjärnebakgrund, det är en Spider Veloce av 1987 års modell.  På bilden ser man även tydligt de utbyggda stötfångarna och de något klumpiga bakspeglarna för dessa USA-modell, Veloce var en uppgradering av basmodellen som innebar främst bekvämare säten i läder med moccainlägg och canvastopp istället för vinyl.

Och så har det även kommit in två intressanta Giuliettas, båda två är Spiders, den första är en race ready röd liten karamell från 1957. Båda bilarna har också tillnamnet Veloce, och då betydde det inte läder och lull-lull utan en extra förgasare på 1300cc twincammotorn och 90 till 110 hästkrafter. Detta räckte gott i den c:a 860 kilo lätta bilen och ganska snart upptäckte man att det gick att trimma dom till betydligt mer än så...  

Den röda 57:an verkar vara seriöst byggd för historisk racing och är mycket prydligt i ordning, den andra bilen är från 1961  och i behov av lite mer kärlek och omsorg.  oavsett skick är detta inga billiga bilar, det byggdes bara runt 2700 Veloce spiders och de är eftretraktade vagnar idag. 

Sist i raden, en Lamborghini Countach, som bara var på genomresa, från USA och nu vidare till sin slutdestinantion Norge. Fullastad med kjolar, vingar och övrigt bestyr talar tydligt om att det är en 80-talsmodell det handlar om, närmare bestämt en LP5000S från 1988.  Den en gång så rena grunddesignen tyngdes ned avsevärt, men det var tydligen vad folk ville ha för man för försäljningen ökades ganska bra. Vingen som nästan ses som ett obligatorium var ändå ett option för dessa, till en kostnad av 5000 dollar! Bilen har också ett dolby-stereosystem med equalizer (värst i klassen 1988) til ungefär samma merkostnad. 

Av de totalt 2042 stycken som gjordes byggdes merparten bara under de sista fem åren fram till 1990.  Mer om Countach skrevs om här: http://www.klassiker.nu/reportage/countach-2563

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.