Nästa artikel
Kolla bilens skulder!
Reportage

Kolla bilens skulder!

Publicerad 25 maj 2021
Det är inte bara bilens skick du bör kolla inför ett köp utan även om den har obetalda skatter och avgifter. Efter köpet är bilens skulder ditt ansvar och den kan bli utmätt av Kronofogden.
Den kändes som ett fynd, bilen du precis köpt och kört hem men nu dagen efter när du går in i Transportstyrelsens app på din telefon ser du något märkligt. Det är en röd ram kring registreringsnumret – den har en obetald skuld som gått till Kronofogden. Du kollade bilens ägaruppgifter innan köpet och i registreringsbeviset kunde du också se att det inte fanns något lån på bilen då den inte hade en så kallad kreditspärr. Men vid en enkel koll av ägaruppgifter syns det inte om bilen har skatte- eller avgiftsskulder. Det kräver lite mer arbete för att få reda på.

Det var fenomenet med bilmålvakter som tvingade fram den nuvarande lagstiftningen. Personer som på pappret kunde äga tusentals bilar gjorde att den riktiga brukaren av bilen kunde strunta i parkeringsavgifter och fordonsskatt. Men från första juli 2014 trädde en ny lag i kraft som bland annat innebär att ett fordon kan tas i beslag för en tidigare ägares fordonsrelaterade skulder. Det kan vara fordonsskatt, felparkeringsavgifter, trängselskatt och infrastrukturavgifter. Dessutom så följer också förseningsavgifter och Kronofogdens avgifter med. Så en obetald broavgift på fem kronor vid Motalabron kan ha vuxit till 2 000 kronor om den inte betalats. Det är pengar som den nuvarande ägaren måste betala. Skulden finns bara hos bilen och smittar inte din övriga privatekonomi men om den inte betalas kan Kronofogden till slut mäta ut bilen.

På Transportstyrelens hemsida uppmanar man fordonsköpare att ”diskutera frågan med säljaren” vilket nog är en aning naivt. Den som säljer en bil med en skuld har nog inte intresse av att berätta det, eller har kanske inte ens koll på skulderna. Trots det kan det förstås ha varit bra att ställa frågan, även om du inte nöjer dig med att bara få en muntlig försäkran från säljaren. Det finns inte heller något hundraprocent sätt att kolla skulderna varken hos Transportstyrelsen eller Kronofogden. Det beror på att det tar tid innan skulderna registrerats eller uppdaterats i vägtrafikregistret.  

De flesta köp av klassiska bilar görs mellan privatpersoner. Men om du hittat en bil hos en handlare så anser Konsumentverket att firman är skyldig att berätta om det finns skulder på den. Enligt konsumentköplagen måste företag alltid upplysa om viktig information om en vara de säljer – vilket Konsumentverket hävdar att en fordonsskuld är. Därför bör köparen reklamera bilen hos bilhandlaren om en skuld upptäcks.

För bilhandlare finns information om fordonsskulder tillgänglig på samma sätt som andra ägaruppgifter via de informationstjänster man använder men för privatpersoner är det lite mer komplicerat.

Det finns flera kommersiella hemsidor som kan ge dig informationen mot en avgift. Du kan också ringa Transportstyrelsens servicetelefon dygnet runt. Den tjänst som finns på Transportstyrelsens hemsida går enbart att nå för den som är ägare till bilen! Så du måste be ägaren att logga in med mobilt bank-id eller registreringsnummer med behörighetskod. Informationen som finns på den sidan är ganska ordrik och full med myndighetsspråk som kanske inte är så lätt att ta till sig när man står bredvid bilägaren. Helt normala skulder för exempelvis trängselskatt ger varnande röda fält på hemsidan. Men det är när det finns ett mörkrött utropstecken och uppgifter om att fordonet har restförda skulder som det är ett verkligt problem. 

Som privatperson får man alltså antingen be bilägaren logga in på Transportstyrelsens E-tjänst eller ringa deras servicetelefon. Med den lagstiftning som finns är det inte möjligt att ge privatpersoner direktåtkomst till uppgifterna i vägtrafikregistret.

– Skillnaden är alltså att den automatiserade telefontjänsten enligt vår uppfattning inte behöver ses som sådan direktåtkomst som vi måste förhandspröva, säger Erik Olsson, jurist på Transportstyrelsen.
 
Så här gör du!
Ring Transportstyrelsens kundtjänst på 0771-141516. Tjänsten är röststyrd och nås dygnet runt. Säg ”fordonsskuld” och tänk på att uppge registreringsnumret enligt bokstaveringsalfabetet.
Be ägaren gå in på e-tjänsten ”Fordonets skulder” på www.transportstyrelsen.se och kräv att få se vilken information som finns där om bilen.
Köp en kontroll av bilskulder på www.biluppgifter.se. Tjänsten kostar 39 kronor.
Köp historikuppgifter på www.carfax.se. För 199 kronor får man en sammanställning med uppgifter om bland annat skulder, mätarställning, besiktningshistorik och ägarbyten.
Om din kontroll hos Transportstyrelsen visar att bilen har skulder som gått över till Kronofogden är det hos den myndigheten uppgift om hela skuldbeloppet finns. Kronofogdens kundservicenummer är 0771-737300.
 

Helt gratis är det att ringa upp Transportstyrelsens servicetelefon. Det finns också flera nätbaserade tjänster för att kolla upp om en bil har skulder – men de kostar pengar att använda.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.