Nästa artikel
Massor med minibilar
Auktion

Massor med minibilar

Publicerad 17 januari 2013 (uppdaterad 17 januari 2013)
Storslagen samling med små bilar skall auktioneras ut.

Bruce Weiner har en stor passion för de allra minsta närmast mikroskopiska bilar och fordon genom historien, och har byggt upp en fullständigt unik samling av dessa pyttebilar. Nu skall dom gå under klubban allihop, den 14:e till 16:e februari bjuds hela härligheten ut av RM auctions.  Det är ingen liten samling heller, det rör sig om drygt 200 fordon! Många av dom närmast unika och byggda i bara enstaka exemplar. I auktionskatalogen har det även smugit in sig några stora bilar med, som en Datsun 240Z och Triumph TR6, Bruce har nämligen samlat sportbilar också.


Ett bidrag i samlingen är svenskt! en äkta Fram King Fulda från 1959.  Fuldamobilen var ursprungligen tysk men licensbyggdes lite varstans i världen . I Sverige var det cykeltillverkaren King i Helsingborg som gjorde detta. De svenskbyggda fuldorna fick lite modifikationer såsom trehjuligt chassi, som gjordes av Fram i Uppsala, karosserna färdigställdes av Venplast på ön Ven och alltsammans sattes sedan ihop i Helsingborg. Runt 400 svenska fuldor gjordes mellan 1957 till 1962.  

En annan kuriositet i samlingen är Sinclair C-5. Sinclair är mest kända som hemdatorpiojärer, men lanserade den här futuristiska skapelsen 1985. Lotus konsulterades i chassiarbetet och karossen göts i ett enda stycke polypropenplast. elmotor utvecklades av Polymotor och hela farkosten liknade inget annat.  Givetvis blev det ett fiasko men som så många andra sådana är de kultstämplade idag.  

Ett annat fordon som sticker i mängden är lilla franska Reyonnah, världens antagligen enda hopfällbara bil! Den hade finessen att man kunde skjuta ihop framvagnen under bilen så den tog mindre plats. Med infällda hjul var den blott 75 centimeter bred och kunde då köras in genom en vanlig ytterdörr.  Mindre än 20 stycken byggdes och ett fåtal existerar idag, Weiners exemplar väntas gå för mellan 75000 och 100 000 dollar.

Svenska Fram King fulda

1985 Sinclair C5

Hopfällbara Reyonnah

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.