Nästa artikel
Mera tyskt från Amerika
Importer

Mera tyskt från Amerika

Publicerad 28 januari 2013 (uppdaterad 28 januari 2013)
Några bilar med stjärna som inkommit till Sverige från det stora landet i väster, Mercedes Benz alltså.

Mercedes-Benz är ett märke som under alla år sålt ganska bra på USA-marknaden och då är det inte så konstigt att man letar efter en gammelmerca där att för ta hem till Sverige.

Överst en 280 SL, som vi mest känner som "Pagoda" eller W113 för de inbitna. SL-beteckningen kom att ärvas vidare för Mercedes sportigare vagnar, och görs så än idag. 1963 presenterades den här generationen som var betydligt nättare i formatet och dess höga profil på vindrutan kom att ge den smeknamnet Pagoda. Formgivaren bakom hette Paul Bracq. 1963-71 byggdes inte mindre än 48912 av dessa. Mer än hälften såldes i Nordamerika och en hel del som rullar här har importerats från USA.

Den vinröda 300SL roadstern är från 1959 och anlände förra vintern. Det var en dyr bil på sin tid, och är det fortfarande. Åren 1955-63 byggdes bara 1 858 av denna exklusiva roadster med direktinsprutad rak sexa på 215 hästar.

Bland det dyraste man kunde köra 1971 var nog Mercedes 300SEL med den stora V8:an på 6,3 liter. Dessa var aldrig särskilt vanliga i Sverige, och bamsemotorn var nog mest en flirt med USA-marknaden. Med det kromade 6.3-emblemet på bakluckan talade man om för omgivningen diskret att dels kör jag en mycket dyr bil, och dels så är den här tvåtonskolossen kapabel att spöa det mesta vid rödljusen. 0-100 gick på runt 7 sekunder vilket är imponerande för en bil i den här viktklassen än idag.

Sist men inte minst en G-wagen, ursprungligen ett renodlat militärfordon som utprovades redan 1972 först 1979 släpptes den ut i det civila och den har 40 år senare en ohotad särställning hos Mercedes. Trots att ersättare som ML- och GL-serien sett dagens ljus så finns det inga planer på att avliva gamla G. Dom har sedan begynnelsen byggts hos Steyr-Puch i Österrike och denna har hamnat i Sverige nu efter en tid i USA, det är en G500 av 2002 års modell.

Och som en katt bland hermelinerna så smyger det sig in en Porsche till, en gräddgul 911E Targa, direkt från Kalifornien.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.