Bild
Nästa artikel
Reportage

MLB och ROX va e de?

Publicerad 16 mars 2020
Volvo började på 1970-talet att använda registreringsnummer med bokstäverna MLB och ROX på bilar i reklamen.
Ett registreringsnummer kan vara det som gör en bild på en bil verklig. Många biltillverkare väljer att ha broschyr- och pressbilder helt utan regnummer, men tyska tillverkare gjort en grej av att visa att man är från M som i München eller WOB som i Wolfsburg. 
 
Frågan är om inte Volvo var först med att göra vissa registreringsnummer till kännetecken för märket. När länsbokstavsnumren skrotades till fördel för det nuvarande systemet 1972-73 började Volvo favorisera vissa registreringsnummer. ROX 132, ROX 238 och MLB 802 kunde på samma broschyruppslag tillhöra allt från 142 till 1800E. 
 
På senare år har Volvo tagit upp traditionen och på pressbilder syns MLB följt av en nolla före siffrorna för den modell det gäller. Men det här är inte bilarnas riktiga registreringsnummer. Bokstavskombinationen MLB är spärrad av Transportstyrelsen. 
 
I Klassiker nr 3/20 berättar vi historien Volvo P1560. En stor bil som kunde ha lanserats i början av 1970-talet och som i vissa versioner skulle haft V8. Eftersom projektet lades ner så tog istället vi broschyrbilderna! Och på dem skulle givetvis bilen ha registreringsnumret MLB 802. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.