I vårt grannland Danmark stavade man den 'Kaptajn' i annonserna

Nästa artikel
Mysteriet från Wichita
det okända

Mysteriet från Wichita

Publicerad 1 oktober 2012

I vårt grannland Danmark stavade man den 'Kaptajn' i annonserna

Den här egendomligheten dök upp för något år sedan på Ebay, inte ens säljaren visste så mycket om vad det egentligen var för något

En fordonsprototyp, med självbärande kaross i tunna stålrör, tvåcylindrig boxermotor från Onan på tio hästkrafter, drivning på framhjulen via en treväxlad motorcykellåda på varje sida. Den sägs ha blivit byggd 1950 av Grumman Aircraft engineering, men just detta verkar inte stämma då dess ursprung är lokaliserat till Wichita, Kansas. 


Fordonet är uppenbart byggt av "flygkunnig" personal och många småplanstillverkare försökte sig på att göra småbilar just under dessa år efter kriget. Just i Wichita fanns det många att välja på i denna tid för här huserade Cessna, Stearman, Mooney och Beechcraft, men dock har Grumman aldrig haft någon verksamhet där. 

Är det en allvarligt menad prototyp till en bil, eller mer ett kafferastprojekt av några anställda hopplockat av överblivna delar? De fyra männen bakom projektet är i alla fall namngivna som Cameron Bailey, Max Roy, Kelly Krentz, and A. A. Reddy men där slutar ledtrådarna, 1950 i Wichita, än så länge.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.