Nästa artikel
Nya Volvon en Saab
Design

Nya Volvon en Saab

Publicerad 14 november 2011 (uppdaterad 15 november 2011)
Lyckades vi bra i våra gissningar? undrade tidskriften Teknik för Alla retoriskt 1963.

Redaktionen väntade otåligt på den ”nya, stora Volvon”, en längtan man delade med en hel nation. Men det kom ingen det året heller. För att råda bot på detta nyhetsvakuum uppdrog man åt en ung, begåvad illustratör och formgivare i vardande att kasta fram några drömskisser på Amazonens efterträdare.

Vad hade vi att se fram emot? Jo, en välbekant delad grill och tubformade framskärmar. En baklucka där stigning anslöt till föregångaren. Men temat med delad grill dubblerades, liksom antalet strålkastare. Resten var en luftighet och elegans som inte kändes lika bekant. Under huven skulle det ligga en 2,2-liters V6 på 120 hk vilket innebar en toppfart på 165 km/h. Fotmanövrerad parkeringsbroms, en växelspak som skulle knäckas vid påkänning och takmonterad periskopbackspegel låg i linje med Volvos säkerhetstänkande.

Men det är något med inredningen … och linjen över bakpartiet … Saab 99? Åt det hållet, helt klart. Men så gjordes också skisserna av Björn Envall som vid den här tiden börjat formarbetet med den nya stora Saaben tillsammans med Sixten Sason!

Claes Johansson

Björn Envalls interiörskiss andas lite Studebaker Avanti...

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.