Nästa artikel
Opel Terrängsportbil
tyskt

Opel Terrängsportbil

Publicerad 26 juni 2019
Opel Geländesportwagen, en Cross-over från 1936

Opels egendomliga Geländesportwagen var vad vi idag kallar för "cross-over" men långt före begreppet fanns. För  denna kom redan 1934.
Som namnet säger, en terrängsportbil och dessa Geländesportwagen hade aluminiumkaross på stålstomme. Karosserna kom först från Kühn och såg i första skepnaden mer ut som en normal sportbil med skärmar och allt standard.

De senare bilarna som var mer anpassade för off-roadkörning kom 1936, med koratd ram och mer robust i sina detaljer. Autenrieth i Darmstadt gjorde karosserna till dessa. 
 
Profilen är typiskt sportig från sin tid , men den höga markfrigången och grova däcken skvallrar om att den även skall kunna framföras utanför vägbanan. Motorerna var samma som i standardbilarna. Geländesportwagen 'mk.2' hade 2,5 literssexan från Super Six, 1938 kom man även att använda den nya större Kapitänmotorn.

Men varför då? Biltrial var en sport på modet och i dessa skördade man stora framgångar med Geländesportwagen

Ett annat lite dunklare användningsområde för Geländesportwagens är att detta skulle vara tänkt som en slags övningsbil för terrängkörning, då högst troligen i militärt syfte.
Detta var på den tiden Tyskland rustade i hemlighet och kanske var dessa blev en del av maskeraden?

Det egentliga syftet med denna lilla krabat verkar vara något dubbelsidigt och så många blev det inte heller. Bara drygt 15 stycken skall ha byggts och ett enda exemplar har överlevt till våra dagar.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.