Bild
Nästa artikel
Reportage

Saabresan del 12 - Trollveggen

Publicerad 25 juli 2012
Dude, are you serious?
För det första, Hugos bil har inte gått sönder idag. Nej helt rätt, man tror inte det är sant. Kapten har nu sina sämsta däck fram igen, det är bara det att de som nu är bak är ännu sämre. Men slicks är ju sportigt, det vet ju alla.
 
Vi vaknade till sol och avslutar kvällen med sol. Däremellan har det varit lite si och så men det är dumt att klaga. Vid halv tolv kom lokalpressen i Surnadal och knackade på vårt fönster, så gott som. Han frågade om motivet till vår resa och med iver pratade vi i mun på varandra i tre oavbrutna minuter, så vi får väl se vad det blir av det. 
 
Ovanför Eidsdal blir vi upphunna av en till synes lyrisk norrman som jagat oss sen bygden. Han stod och torkade svetten efter sitt träningspass när tre röda 900 turbos brände förbi. Han tappade nästan hakan och satte efter. Det visar sig att Kenneth, som han heter, är en sann Saabentusiast själv och vi blir hembjudna på kaffe och pizza, bara så där. Mange takk! I garaget finner vi saabdelar i massor, fint utportionerade mellan bland annat en 900 Aero, 88, med fullt Airflowkit; och en provfärgsbil från 89, Aerocab. Respekt! Än mer respekt är det att han och Irene, som hans wife to be heter, ska gifta sig i Trollhättan – nästa helg! Hugo vill för övrigt också gifta sig, med kassörskan på Shell i Eidsdal. Skriv en kommentar så får ni Hugos nummer, det fixar vi. 
 
I Åndalsnes tvättar vi bilarna och strax efter det stannar vi till vid Trollveggen. Majestätiskt! Eifeltornet är 300 meter, en ganska hög byggnad i de flestas ögon. Trollveggen är 1800 meter. Sex Eifeltorn på varandra ungefär. 
 
-         - Undrar hur lång tid det skulle ta att gipsa hela Trollveggen, kläcker Hugo ur sig.
-         - Dude, are you serious?
 
Just när som vi ägnar en tanke åt den sydamerikan som fick sätta livet till i ett misslyckat basejumpingförsök igår, tisdag, utför Trollveggens obarmhärtiga massiv, kommer en tyskstukad bubbla in på parkeringen. Fetare bil får man leta efter! Normalt brukar han köra med 5 cm lägre fjädring, han hade höjt den inför resan. Bra val…

Nu sitter vi vid Trollstigens början och tittar sammanbitet upp mot serpentinvägarna vi har framför oss. Uppfordrande. Eggande. Brant som fan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/Isak Edman

garagekoll hos saabfrände i Eidsdal

Tyskstuk vid trollveggen

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.