Bild
Nästa artikel
Svar på nöten

Seagraves lilla okända

Publicerad 11 maj 2014
En snabbt avklarad nöt denna gång, visst var det Seagraves okända småbil från 1960
Har man sett en fullt pyntad och detaljrik klassisk amerikansk brandbil, har det säkerligen varit en Seagrave. Denna firma har varit ledande på att leverera brandbekämpningsutrustning sedan 1881, och är störst på marknaden än idag.

I slutet av femtiotalet försökte man sig på en ny nisch, att bygga en egen småbil. Ganska lite är känt om detta projekt och än idag talas det ganska tyst från Seagraves sida om detta kortlivade äventyr.
En prototyp togs fram, med kaross gjuten i glasfiber på ett chassi med 230 centimeters hjulbas och  en liten fyrcylindrig motor från Continental. I en tidig pressrelease talas det om en årsproduktion på drygt 20000 bilar, hög kvalité och en prislapp på 3000 dollar. En ekvation som verkar vara svår att få ihop. Dessutom fanns det planer på att erbjuda en V8 också, hur nu den skulle fått plats.

Bilen var märkligt bred, 170 centimeter, och det räckte för att få plats med tre personer i bredd. Designen var dock inte Seagraves egen, den köptes in från en nedlagd tillverkare i Detroit som hade  gjort några utkast till kitcars. I Amerika växte det under femtiotalet fram dussintals tillverkare som erbjöd massor med karosser i det nya undermaterialet, glasfiberarmerad plast.

Inget verkade särskilt genomtänkt med Seagraves småbilsprojekt, inga ritningar verkar finnas, eller ens funnits, och den enda prototypen stuvades undan men lär finnas kvar någonstans i Michigan.

Seagrave Apollo, årsmodell 2014.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.