Bild
Nästa artikel
WEBTÄVLING

Smutsig seger!

Publicerad 14 januari 2009 (uppdaterad 17 juni 2010)
Jan-Anders Lindqvist bild på hans Volkswagen cabriolet 1951 vann vår tävling om foton på smutsiga klassiker. Priset var en helårsprenumeration. Grattis Jan-Anders!
Äldre bilar smutsas mycket snyggare, det hävdar vi i nummer 1-09 där vi
under vinjetten P-märkt visar en bild på en vackert lerskulpterad Buick
1960.

Nya bilar är snyggast rena. Kör tre kilometer i det dagliga vinterklägget och din tyska premiumvagn förvandlas till en betongsugga bland alla andra.

Samma tur med en Buick Electra 225 4d Sedan 1960 resulterar i något helt annat. Se bara på den bil vi fångade på Sveavägen i Stockholm en dag av den typ då man blir extra uppiggad av en sådan här syn.

Smutsen har förtydligat karossvecken och skapar ytterligare spänning, ögat kan ännu tydligare följa formgivarens intentioner. Det här är en kaross som ser ut att flyga fram även när bilen står parkerad.

Electra var toppmodellen 1960 som var andra året för Buicks nya serie modellnamn LeSabre, Invicta, Electra och Electra 225. Bilen kan vara svensksåld. Stänkskydden tyder på det liksom den svarta lackeringen.

Enskilda Banken och flera industriföretag i Wallenberg-sfären körde Buick långt in på 1970-talet, kanske är det en sådan. Helt klart är i alla fall att det är en stolt överlevare bland endast 8 029 tillverkade i detta utförande.

Och denna dag säkert den snyggast nedsmutsade.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.